Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

PSD organizează petrecere în Crângul Petreşti


Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, organizează în Crângul Petrești, în zilele de 1 și 2 mai, o petrecere cu mititei, bere, spectacole și multă voie bună, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Ro-Mania, Cătălin Crișan, Anda Adam, Fuego, Hora, DJ Reno&Sylvia și Connect-R vor cânta în cele două zile de sărbătoare.

Mici, bere, voie bună, distracție și muzică pentru toate gusturile. Asta vor găsi vrâncenii, mâine, în Crângul Petrești, locul ales de organizația PSD Vrancea pentru sărbătorirea zilei de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii. Zeci de comercianți vor fi prezenți cu mici, cârnăciori, fripturi, bere și vin pentru a-i servi pe vrâncenii care vor să petreacă două zile în mijlocul naturii, la iarbă verde. Petrecerea organizată de președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, va debuta în jurul orei 14.00. Pe scena amplasată în zona Complexului Căprioara vor urca, sâmbătă, Å¢ara Vrancei, Ro-Mania, Cătălin Crișan, Anda Adam și Fuego. Duminică, în cea de-a doua zi de petrecere, pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei, Future Underground, Hora, DJ Reno&Sylvia și Connect-R. Prezentatorul manifestărilor va fi Octavian Ursulescu. Surprizele nu se opresc însă aici. Pentru cei mici, și nu numai, organizatorii vor organiza un parc de distracții din care nu lipsesc mașinuțele electrice, trenulețele, toboganele gonflabile și câteva carusele electrice.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua internațională a muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ținute festive fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a dispărut, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mici și bere.
În tradiția populară ziua de 1 mai este cunoscută și ca „Ziua pelinului” sau „Ziua bețivilor”.
De asemenea, 1 Mai semnifică în tradiția populară și începutul verii și mai este cunoscută drept sărbătoarea de Armindeni, care, provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creștin. Armindeniul este de fapt o ramură verde sau un pom curățat de crengi până aproape de vârf și împodobit cu flori și spice de grâu, simbolizând un vechi zeu al vegetației, care proteja recoltele și animalele. Acesta se aduce din pădure cu o zi înainte, iar de 1 Mai se pune în fața casei, unde se va lasa până la seceriș. Din lemnul Armindeniului se face foc pentru a se coace pâine din grâul nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?