Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Grevă în şcoli!


Profesorii vrânceni se află în grevă generală, timp de o zi, pentru a protesta față de proiectul Legii Educației propus de guvern. Sindicaliștii au avut discuții aprinse cu prefectul Ion Oprea la ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social și au arătat că s-a recurs la această formă de protest deoarece guvernanții nu țin cont de propunerile înaintate la Legea Educației.

Constantin Grigore, liderul județean al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a arătat că 70% dintre cadrele didactice vrâncene au fost de acord cu organizarea grevei generale. El a precizat că, în școlile unde participarea profesorilor va fi de 100% elevii nu vor veni la școală. Dacă sunt localități unde profesorii nu intră în grevă, atunci cursurile se vor derula normal.
„Nemulțumirile pornesc de la proiectul Legii Educației care preconizăm că va avea efecte negative asupra vieții noastre”, a afirmat Constantin Grigore.
Profesorii sunt nemulțumiți de eliminarea titula-rizării, de componența Consiliilor de Administrație din școli dar și de eli-minarea de drepturi ale cadrelor didactice. Constantin Grigore a subliniat că nici mult trâmbițata finanțare per capita din învățământ nu rezolvă pro-blemele deoarece nu se ține cont de specificul fiecărei unități de învățământ. Printre drepturile pierdute de cadrele didactice se află sporul de zonă, acordat celor care lucrează în me-diul rural, prima de instalare pentru tinerii absolvenți dar și dreptul de a beneficia de o reducere a normei pentru profesorii care au o vechime mai mare de 25 de ani. Anunțul greviștilor din sistemul de educație nu a fost pe placul prefectului Ion Oprea care a încercat să spună că Legea Educației este doar în stadiu de proiect și conține prevederi în favoarea cadrelor didactice. În replică, sindicaliștii au arătat că au încercat să discute cu reprezentanții Ministerului Educației dar nu au găsit receptivitate din partea acestora. Liderul Cartel Alfa, Emil Răvoiu, a subliniat că s-a ajuns până la presiuni asupra liderilor de sindicat din școli pentru a renunța la formele de protest.
„Nu sunt ascultați partenerii de dialog. Este criză dar este și incompetență a persoanelor puse pe posturi. Dacă nu facem ceva, se va vota proiectul propus de Guvern. Așa au făcut și cu legea 330. Una s-a discutat și altceva s-a aprobat”, a afirmat Emil Răvoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?