Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Întîrzieri la vînzarea locuinţelor ANL


Vînzarea locuințelor ANL este întîrziată de publicarea normelor metodologice la ultimul act normativ referitor la acest tip de locuințe. Viceprimarul Bogdan Matișan a arătat că încă nu au fost publicate normele pentru Ordonanțe de Urgență 14 din 2010 care modifică Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și stabilește noile condiții în care se va realiza vînzare locuințelor pentru tineri.
„Deocamdată nu au apărut aceste norme metodologice pentru a începe vînzarea locuințelor ANL”, a afirmat viceprimarul Bogdan Matișan.
Municipalitatea focșăneană vrea să vîndă locuințele ANL de pe strada Ulmului (11 scări de bloc cu 176 apartamente), Bradului (trei scări de bloc cu 52 apartamente) și Aleea Parc (3 scări de bloc cu 67 apartamente).
Teoretic, prețul unei garsoniere va fi de circa 19 mii euro, un apartament cu două camere va costa circa 26 mii euro iar unul cu trei camere va ajunge pînă la 36 mii euro, adică aproximativ 400 euro/metrul pătrat. Ordonanța de urgență aduce modificări la modul de calcul a valorii de vînzare pentru aceste locuințe. Astfel, pentru acoperirea cheltuielilor de evidență și vînzare, unitățile prin care se efectuează vînzarea beneficiază de un commission de maxim 1% din valoarea de vînzare a locuinței, commision care se include, împreună cu valoarea de vînzare a locuinței, în prețul de vînzare al acesteia. 
„Valoarea de înlocuire a locuințelor care urmează a fi vîndute, precum și actualizarea anuală se realizează prin ordin comun al ministrului dezvoltării regionale și turismului și al ministrului finanțelor publice”, se arată în noul act normativ.
De asemenea, locuințele ANL vor putea fi vîndute titularilor contractelor de inchiriere, „numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 1 an de închiriere neîntreruptă către același titular și/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condițiile legii, fără ca vînzarea să fie condiționată de vîrsta solicitantului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?