Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FMI respinge acuzaţiile că ar fi accelerat criza în Europa Centrală şi de Est


Fondul Monetar Internațional (FMI) a respins acuzațiile viceguvernatorului Băncii Centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, că ar fi accelerat impactul crizei financiare în Europa Centrală și de Est pentru a determina statele din regiune să ceară ajutorul FMI, transmite Bloomberg.
Hampl a spus, săptămâna trecută, că acțiunile FMI au fost „o încercare de a determina implicarea Fondului pentru salvarea întregii regiuni”, potrivit unui interviu acordat cotidianului austriac Der Standard. Afirmațiile sugerând că FMI „a intensificat cumva criza în serviciul propriilor interese financiare sunt în contradicție cu situația reală, sfidând în același timp bunul simț și discernământul comunității internaționale”, a declarat directorul adjunct al departamentului de relații internmaționale al FMI, Gerry Rice, într-o scrisoare adresată publicației.
Fondul a acordat ajutoare financiare de miliarde de dolari unor state printre care Ungaria, România sau Letonia în contextul declinului economiilor acestor state și a blocajelor de pe piețele financiare. Å¢ările care au încheiat acorduri cu instituția internațională au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a se conforma programelor de împrumut. „Din contră, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin acțiuni rapide și decisive”, a notat Rice, adăugând că statul ceh se numără printre susținătorii rolului instituției, inclusiv la nivel financiar.
Cehia, care nu a apelat la ajutor financiar extern în timpul crizei, a fost afectată de cea mai gravă recesiune de la căderea comunismului, ca urmare a declinului exporturilor. În interviul acordat Der Standard, Hampl a acuzat că instituțiile internaționale au folosit informații eronate la evaluarea sistemului bancar din Cehia, iar acestea au fost corectate după intervenția băncii centrale. Guvernatorul Băncii Cehiei, Zdenek Tuma, a afirmat că remarcile lui Hampl reprezintă „opinii personale” și nu poziția băncii.
România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?