Å¢ăranii nu vor avea voie să vîndă carne de porc în Piața Moldovei și riscă amenzi de pînă la 2.000 de lei pentru comercializarea porcilor crescuți în gospodării. Regulile impuse după aderarea la Uniunea Europeană pentru comercializarea cărnii de porc li-mitează accesul micilor gospodari care veneau anual la Focșani pentru a-și vinde porcii crescuți în curte. Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), carnea de porc scoasă la vînzare trebuie să aibă marcă de sănătate, să fie însoțită de un certificat sanitar veterinar de transport, eliberat de un medic veterinar. Toată carnea care nu întrunește aceste condiții va fi retrasă de la comercializare și confiscată. ANSVSA arată că toată carnea proaspătă destinată va-lorificării în unitățile autorizate sanitar veterinar trebuie să provină numai din abatoare aprobate sanitar veterinar, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă, de către personal sanitar oficial. „Carnea trebuie să fie însoțită de certificat sanitar ve-terinar de transport, eliberat de medicul veterinar oficial care asigură serviciul veterinar al unității de origine, care atestă salubritatea și calitatea acesteia. În cazul în care, carnea proaspătă nu prezintă marca de sănătate aceasta va fi sechestrată, urmînd să fie retrasă din consumul uman. Consumatorii nu trebuie să cumpere din unitățile de comercializare carne care nu a fost marcată cu marca de sănătate a unității de sacrificare sau cu marca de identificare a unității de tranșare. Marca de sănătate/identificare atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Purtătorul de cuvînt al Direcției Sanitar Veterinare, Iulian Cucoli, a precizat că se încearcă obținerea unei derogări din partea ANSVSA astfel încît carnea de porc să fie vîndută în piață sau în tîrgurile tradiționale. El a precizat că răspunsul ar urma să vină cel tîrziu săptămîna viitoare, atunci cînd vor începe și sacrificările masive pentru perioada Crăciunului. „Porcii din gospodăriile proprii pot fi sacrificați doar pentru consumul propriu sau vînduți la alte gospodării în cadrul aceleiași localități. Chiar și aceștia trebuie asomați”, a precizat Iulian Cucoli. Asomarea porcului din curțile oamenilor, adică procedeul prin care animalul este anesteziat, va fi realizată de medicul veterinar. După ce animalul este imobilizat poate fi sacrificat conform tradiției. Potrivit ANSVSA, marcarea cărnii de porc se efectuează cu o ștampilă de formă hexagonală, în cazul unităților aprobate pentru comerțul intracomunitar sau rotundă în cazul unităților aprobate pentru perioada de tranziție. Porcii proveniți din exploatații nonprofesio-nale, adică cele cu un efectiv de pînă la 20 de capete, pot fi comercializați doar pe piața locală. În schimb, porcii proveniți din exploatații profesionale se pot comercializa pe întreg teritoriul țării, însă numai în unități autorizate sanitar veterinar.