Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Seceta scumpeşte produsele alimentare de bază


Sindicaliștii din industria alimentară avertizează că prețurile tuturor produselor alimentare autohtone vor crește, în această toamnă, cu aproximativ 35 la sută, iar cel al pîinii se va majora cu 40 de procente, din cauza secetei. Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat că se-ceta din ultimele luni a dus la micșorarea producției românești, astfel că s-a ajuns la o producție autohtonă de 30 la sută. „Prețul la grîu a crescut cu 25 la sută în ultimele trei săptămîni, ajungînd la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram și estimăm că ar putea să crească cu pînă la 40 de procente. În condițiile în care firmele plătesc din ce în ce mai mult pentru grîu, ele anunță scumpiri ale produselor de panificație și patiserie. Scumpirile se vor face simțite treptat, începînd cu 5-6 % și urmînd să ajungă la 30-40%, pînă la sfîrșitul anului. Producătorii vor urca prețurile diferențiat, în funcție de zonă. În județe precum Harghita, Brașov, Alba, unde grîul se vinde mai scump, suprafețele cu acest tip de culturi fiind reduse, prețul va fi mai mare”, a estimat președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație Anamob, Viorel Marin. Recolta redusă și prețurile mari vor determina producătorii să apeleze la importuri. Vă reamintim că numai în județul Vrancea, producția de grîu obținută în acest an reprezintă doar jumătate din cea a anului 2006. Cauza acestei diminuări a producției o reprezintă seceta, care a redus la jumătate recolta de grîu din acest an, producția medie de pînă acum fiind de 1.785 kilograme la hectar. De menționat că anul trecut s-a obținut o producție medie de 2.500-2.700 kilograme/hectar. Nici la alte culturi agricole nu s-au raportat recolte mai mari. La orzoaică producția medie este de 2.101 kilograme/hectar în vreme ce la rapiță s-a obținut o producție medie de doar 995 kilograme/hectar. De asemenea, la orzoaica de primăvară, pe cele 282 hectare unde s-a început recoltatul a fost obținută o producție medie de 1.060 kilograme/hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?