Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Bucătăria Spitalului Judeţean, cantina săracilor


Spitalul Județean Focșani va avea posibilitatea, începînd cu această lună, să încheie contracte de prestare servicii atît pentru asigurarea hranei bolnavilor, cît și pentru serviciile de curățenie și întreținere. Deși Ministerul Sănătății a oferit această posibilitate tuturor spitalelor publice, doctorul Nicolae Moise a stabilit că în bucătăria spitalului se gătește foarte bine, în condiții igienico-sanitare. Din acest motiv doctorul Moise nu va externaliza serviciile de hrană pentru bolnavi, deși de cele mai multe ori mîncarea preparată aici este mai rea decît cea oferită la cantina săracilor. În fiecare zi mîncarea de aici costă 47.000 lei pentru un bolnav. Purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean, Alina Pelin, a precizat că serviciile de hrană pentru bolnavi nu vor fi externalizate deoarece s-a constatat că spitalul ar ieși în pagubă. „S-a efectuat un studiu privind externalizarea acestui serviciu și s-a stabilit că am ieși în pierdere. Astfel, hrana pentru bolnavi, dar și pentru medicii de gardă se va prepara în continuare în bucătăria spitalului”, a spus Alina Pelin, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani. Deși în bucătăria spitalului nu a mai fost investit nici un leu în ultimii ani, medicii spun că hrana preparată acolo este foarte bună. „Păi cum să nu fie bună cînd le dau carne? Normal să zică cîte ceva, doar este mîncare pentru bolnavi. Nu are gust că nu are sare. Dar ei vin aici să se vindece și sînt puși la diferite regimuri. Așa că ar trebui să mănînce ce li se dă de aici, nu să vină cu sare sau alte mîncăruri de acasă, că altfel nu pot fi supuși unui tratament care să dea rezultatele scontate”, au spus medicii din cadrul spitalului. Pe de altă parte, deși meniul bolnavilor conține și carne, aceștia spun că legumele au devenit preferatele bucătăreselor. „Ne dau carne de pasăre, e adevărat, dar tot legumele sînt mai multe. Nu e bună mîncarea, că doar este de spital și nici măcar nu știm în ce condiții este preparată. De aia venim cu mîncare de acasă”, ne-a spus un pacient internat în secția Interne a Spitalului Județean Focșani. Meniul bolnavilor este stabilit de către specialistul nutriționist și este valabil o săptămînă. De exemplu, săptămîna aceasta, mai bine de 300 de pacienți care au mîncat hrana preparată la comun au servit la micul dejun 250 ml de ceai, 300 g franzelă, 25 grame margarină și 60 g de telemea. La ora 10, pacienții din secția TBC și Psihiatrie au primit un supliment care a constat într-un baton de pate de ficat și un ou fiert. La prînz, bucătăresele au servit pacienților ciorbă de legume cu paste, dreasă cu ou, și ciulama cu 150 g carne de pasăre. La cină, bolnavii nu au avut parte decît de orez cu lapte și 250 ml de ceai. Aceste meniu este și cel oferit medicilor de gardă, numai că, de cele mai multe ori ei primesc o cantitate dublă de carne. Ceilalți bolnavi, în funcție de regimul pe care trebuie să îl urmeze, au primit pilaf sîrbesc, griș cu lapte, supă cremă de legume, macaroane cu telemea, paste cu lapte, sau supă de zarzavat cu paste. Potrivit normelor Ministerului Sănătății, bolnavii care beneficiază de asistență medicală în spitalele publice pot beneficia de un meniu cuprins între 23.000 și 90.000 lei, în funcție de boală. Aceste alocații de hrană pot fi depășite numai la cererea persoanei, care va suporta cheltuielile suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?