Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Celiachia, boala celor care nu au voie să mănînce pâine


Nu multă lume a auzit de „celiachia”, o afecțiune digestivă care afectează intestinul subțire și care împiedică absorbția de substanțe hrănitoare din alimente. Boala se datorează faptului că organismul nu poate tolera glutenul care se găsește în grîu, secară sau orz și debutează, în general, în primele luni de viață, odată cu introducerea făinoaselor. „Celiachia este pentru specialiștii pediatri destul de ușor de diagnosticat. Copilul se prezintă cu deficit ponderal, cu volumul abdomenului mărit, avînd părul subțire și care se rupe ușor, iar ficatul micuțului este mărit. Copilul are diaree rebelă la tratamentul cu antibiotice. În secția noastră diagnosticăm cu celiachie cam 5-6 copii pe an. Pacientul nediagnosticat rămîne cu deficit ponderal, suferă leziuni distrofice și la nivelul altor organe, ceea ce poate produce decesul”, ne-a declarat doctorul George Munteanu, șeful secției Pediatrie. Cu toate că numărul de bolnavi depistați pare destul de mic, specialiștii susțin că o persoană dintr-o sută ar putea fi diagnosticată cu celiachie. Însă foarte puține persoane sînt diagnosticate corect, deoarece simptomele bolii sînt asociate, în special de către medicii de familie, cu alte boli. Cînd persoanele care suferă de celiachie consumă alimente care conțin gluten, sistemul imunitar nu se apără, afectînd intestinul subțire. Din această cauză, celiachia este considerată o dereglare a sistemului imunitar, fiind o boală genetică. Celiachia nu afectează toți oamenii în același mod, la cele mai multe persoane simptomele aparînd în copilărie, iar la altele la maturitate. Cu cît copilul a fost alăptat mai mult timp, cu atît simptomele apar mai tîrziu și sînt mai greu de recunoscut. Un lucru important este acela că persoanele bolnave de celiachie prezintă în sînge un număr mai mare de anticorpi decît nivelul normal. „Cu cît crește perioada în care o persoană nu este diagnosticată și nu primește tratament, cu atît crește riscul subnutriției. Pentru a putea diagnostica boala, trebuie făcută analiza sîngelui, pentru a se observa variația de anticorpi la gluten”, a mai adăugat doctorul Munteanu. În ultimii ani, producătorii au oferit alternative pîinii și făinoaselor tradiționale, introducînd pe piață produse care nu conțin gluten.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?