Trei mari medalii de aur, 68 medalii de aur, 75 medalii de argint, este bilanțul ediției din acest an a Concursului Național de Vinuri Bachus. Câștigătorii medaliilor vor fi anunțați duminică după amiază. În competiție au fost înscrise aproape cinci sute de probe, de la 88 de firme din toată țara. Președintele concursului, Georgel Costache a arătat că organizatorii vor ca numărul probelor înscrise la Concursul Național de Vinuri Bachus să ajungă la o mie în următorii trei ani. Iar acest lucru este posibil deoarece Concursul de la Focșani este singurul din țară care acceptă în competiție și vinuri din recolta anului curent. Concursul Național de Vinuri Bachus 2014 este organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România.
Vinurile prezentate la Concursul Național de Vinuri Bachus 2014 au fost de o calitate foarte bună și au obținut punctajul necesar pentru acordarea a trei mari medalii de aur, au anunțat vineri după amiază organizatorii Festivalului Viei și Vinului. Jurizarea a fost realizată de cei mai buni degustători experți din România, oameni care jurizează și la competițiile internaționale. Criteriile de acordare a medaliilor au fost cele ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului.
Secretarul general al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Diana Pavelescu a anunțat în cadrul unei conferințe susținute alături de Georgel Costache și Cătălin Păduraru, că au fost acordate trei mari medalii de aur, pentru vinuri albe, roșii și distilate. Câștigătorii vor fi anunțați în ultima zi a Festivalului. La vinuri albe au fost acordate 30 medalii de aur și 53 medalii de argint, iar la roșii au fost acordate 36 medalii de aur și 22 medalii de argint. La distilate au fost acordate două medalii de aur. În total, la Bachus 2014 au fost acordat 68 medalii de aur, 75 medalii de argint și trei mari medalii de aur.
La vinurile albe, cea mai mare notă din concurs a fost 93,67 puncte, la vinuri roșii a fost obținută o notă de 90,9 puncte, iar la distilate de 91,33 puncte. Criteriile de acordare a medaliilor au fost conform Organizației Internaționale a Viei și Vinului. Astfel, de la 86-92 puncte este medalie de aur, 80-86 puncte este medalie de argint, iar marea medalie de aur se acordă celor mai bune vinuri din concurs, cu cel mai mare punctaj. „Ne bucurăm că, de la an la an, concursul este mai mare. Anul acesta am ajuns la aproape cinci sute de probe, iar acesta este un lucru foarte bun fiindcă producătorii din Vrancea și această zonă viticolă sunt încurajați să își evalueze vinurile, să le trimită la concursuri și să vadă exact unde se poziționează în raport cu alți producători mai mari, de alt calibru. Așa își pot da seama ce vinuri au în cramă și care sunt perspectivele, ce trebuie să facă, în plus sau în minus”, a afirmat Diana Pavelescu.
Vinuri spectaculoase din recolta 2014
Concursul Național de Vinuri Bachus 2014 se deosebește față de celelalte competiții organizate în România prin faptul că acceptă și probe de vin din producția anului curent. Astfel, producătorii pot afla unde se situează munca lor din acest an, dacă au reușit să obțină un vin de calitate, pentru care să primească un preț mai bun. Ori, au arătat degustătorii ADAR, probele prezentate în acest an au arătat că, în ciuda condițiilor meteo care au afectat o mare parte din producția de struguri a României, vinurile obținute sunt de o calitate foarte bună. „Din fericire, în ultima perioadă, cei care au vie, mai ales cei care au programe de reconversie, care au investit în utilaje, în tehnologie, au făcut pași importanți. Am avut vinuri spectaculoase din recolta curentă, unele au și luat medalii importante. Din acest punct de vedere, România oferă în continuare surprize plăcute. Probabil că, în anii viitori, când și condițiile climatice vor fi mai favorabile, probabil vor fi mai multe probe din anul curent. Anul acesta a fost un an trist din acest punct de vedere pentru foarte mulți viticultori”, a afirmat Cătălin Păduraru.
Bachus, un succes al viticulturii românești
Cătălin Păduraru este poate cea mai cunoscută figură din lumea vinului românesc. Cunoscut în anii ‘80 prin rolul din filmul Liceenii, Cătălin Păduraru a devenit recunoscut prin implicarea în domeniul vinului după anii ‘90. Este degustător autorizat, membru ADAR și organizator al Concursului Internațional de Vinuri de la București. Anul acesta, Cătălin Păduraru a fost unul dintre cei trei președinți de jurii la Concursul Național de Vinuri Bachus. „Este un efort organizatoric deosebit, un succes al acestei activități pe care România pare să o pună în zona de bunăstare și probabil că va urma și o etapă și mai bună în ceea ce privește plusvaloarea sau valoarea adăugată de România viticolă, care e ușor o altă țară, în sensul bun al cuvântului”, a afirmat Cătălin Păduraru.
Acesta a subliniat că deși ceea ce se întâmplă la Focșani pare ușor de realizat, este rezultatul unei evoluții de 20 de ani în domeniul vitivinicol. „Succesul pare ușor de gestionat dar pe de altă parte, fiind contemporani cu el, nici nu îl înregistrăm câteodată la valoarea pe care o are. Faptul că se întâmplă în Focșani, că există un astfel de concurs, la numărul acesta de probe, deși pare acceptat ca un lucru facil, e un lucru foarte greu și care vine în urma unei evoluții de măcar 20 de ani în care s-a luptat pe această piață. E de consemnat că asta poate marca o normalitate pe care restul economiei României nu o are. Așa că merită să privim cu mai multă atenție sectorul vitivinicol”, a subliniat Cătălin Păduraru.
Organizatorii vor să ajungă la o mie probe la Concursul de vinuri
Președintele Concursului a fost Georgel Costache, unul dintre cei mai apreciați degustători la nivel mondial. Acesta a arătat că obiectivul organizatorilor pentru următorii ani este de a ajunge la o mie de probe înscrise în competiție. Iar acest prag poate fi atins. Doar anul acesta au fost înscrise aproape cinci sute de probe, trimise de 88 de societăți din întreaga Românie. Dintre acestea, 37 de societăți au primit medalii, de aur sau argint. Datorită numărului mare de probe au fost organizate trei jurii de degustare, cu cei mai buni degustători experți din România. „Ne dorim ca în trei ani să ajungem la o mie de probe. Åžtiu că se poate, mai ales că foarte mulți producători din țară au trimis probe datorită faptului că au participat anii trecuți și au luat medalii, pentru că vinurile lor au fost bune. Anul acesta, din Vrancea au participat mai puțini producători pentru că producția a fost afectată de condițiile climaterice. Într-un an normal, numărul probelor de la producătorii privați este mult mai mare și în felul acesta am convingerea că în următorii ani vom ajunge la acel număr de probe. Nu numai numărul de probe este important, dar și calitatea vinurilor, sortimentele de vinuri. Am avut vinuri albe, rose, roșii, spumante, speciale, distilate, adică toate categoriile de produse realizate la acest moment în România”, a afirmat Georgel Costache.