Dezbaterea publică a bugetului pentru 2015 al Focșaniului s-a transformat într-o sesiune de audiențe cu public unde focșănenii i-au cerut primarului Decebal Bacinschi să rezolve probleme punctuale pentru anumite străzi, cartiere. Focșănenii au cerut mutarea WC-urilor publice din parcul central, dar și ca polițiștii locali să stea și în copaci pentru a prinde hoții. Proiectul de buget a rămas la fel după o oră și jumătate de discuții urmând ca mâine să aibă loc o ședință de îndată a Consiliului Local în care să fie supus aprobării aleșilor locali. Bugetul Focșaniului propus pentru acest an este de 223 milioane lei, mai mare cu aproape 19 milioane lei comparativ cu anul trecut. Valoarea investițiilor noi pe care și le propune municipalitatea pentru acest an este de 11,7 milioane lei, din care mai mult de jumătate vor fi alocați pentru reabilitarea străzilor, realizarea unor locuri de parcare. Investiții vor fi și la parcuri, locuri de joacă sau Cimitirul Sudic.
Focșănenii au umplut Sala de ședințe a Primăriei Focșani la dezbaterea publică organizată aseară asupra proiectului de buget al municipiului pentru acest an. Însă prea puține întrebări au fost asupra ordinii de zi a întâlnirii. Profitând de ocazie, cetățenii Focșaniului le-au cerut primarului Decebal Bacinschi și consilierilor locali să rezolve probleme punctuale pentru anumite străzi, cartiere. Au fost oameni de pe strada Odobești, care au povestit că de aproape 50 de ani nu au fost realizate investiții pe acest drum situat la ieșirea din municipiu. Reprezentantul oamenilor a arătat că până și canalizarea au realizat-o din banii proprii în anii â70. Oamenii de acolo au cerut primarului să includă strada lor pe lista de investiții a primăriei și au arătat că este nevoie de rețea de apă, canalizare, rețea de gaze naturale. Dar și de o stație pentru transportul public, încât să nu mai fie nevoiți să cheme taxiul când au nevoie să vină în centrul orașului.
Primarul Decebal Bacinschi a afirmat că investițiile municipalității pentru zona de nord a Focșaniului vor fi stabilite în acest an, când vor fi cunoscute proiectele care pot fi finanțate din fonduri europene în următorii ani. Edilul a explicat că, pentru zona de nord a Focșniului, se dorește implementarea unul Plan Integrat de Dezvoltare Urbană, similar cu ceea ce se întâmplă în cartierele din sud. Primarul a afirmat că, dacă acest lucru nu va fi posibil din fonduri europene, atunci municipalitatea va pregăti lista de investiții care vor fi realizate din bugetul local. Însă, dacă va fi posibilă realizarea unui PIDU pentru zona de nord, finanțat din bani europeni, municipalitatea va adopta această soluție, mult mai avantajoasă financiar. Primarul a precizat că în această perioadă se poartă discuții cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale pentru a fi reabilitat tronsonul de drum care pornește din strada Cuza Vodă, strada Mărășești și inclusiv podul peste calea ferată. Adică tronsonul care face parte din DN 2D.
Un alt focșănean, reprezentantul asociației de proprietari 33 din municipiu, i-a cerut primarului să fie rezolvată situația trotuarelor decopertate în urma lucrărilor la canalizări. Cetățeanul a cerut și sprijinul primăriei pentru toaletarea teilor plantați de locuitori în zonă. În final, a solicitat mutarea WC-urilor publice montate în parc. „Tot mirosul vine spre blocurile noastre. Vântul acolo bate dinspre primărie și mirosul vine la noi”, a afirmat cetățeanul.
O altă reclamație a venit din partea unui focșănean care locuiește în zona Gării. Acesta a acuzat lipsa de reacție a autorităților față de gestul locuitorilor care depozitează gunoaie în zona străzii Antrepozite. „Aveți poliție locală. Polițistul să stea în copac și să prindă hoțul care aruncă gunoaiele”, a cerut focșăneanul.
Bani pentru performanța sportivă
La dezbaterea de aseară nu au lipsit discuțiile despre finanțarea instituțiilor de cultură și a cluburilor sau asociațiilor sportive din Focșani. Consilierul Bogdan Matișan a afirmat că din acest an s-a luat decizia la nivelul comisiei din Consiliul Local de a fi susținută activitatea de performanță. Acesta este și motivul pentru care s-au alocat 3,2 milioane lei pentru activitatea sportivă. Însă activitatea sportivă nu înseamnă doar fotbalul ci și alte sporturi. De exemplu, anul trecut a fost înființată o secție de tir la Clubul Sportiv Municipal. Consilierul Bogdan Matișan i-a răspuns președintelui AJF Vrancea, Dan Dumitru, și i-a explicat că nu au fost impuse taxe pentru folosirea bazelor sportive de către focșăneni. Aceste taxe au fost impuse pentru acele asociații sportive care percep, la rândul lor, taxe de la părinții copiilor. În aceste condiții, asociațiile nu mai sunt organizații non-profit și trebuie să își asume anumite cheltuieli, inclusiv cu bazele de pregătire.
Referitor la instituțiile de cultură, directorul economic Carmen Grosu, a subliniat că există intenția unei fuziuni între Teatrul Municipal și Ateneul Popular Maior Gh. Pastia. Însă chiar și în aceste condiții au fost asigurate fonduri pentru ca acțiunile de la Ateneu să aibă loc în condiții normale. Este vorba despre tradiționalul Festival Florentin Delmar, despre Orchestra de Cameră „Unirea”. Însă proiectul referitor la fuziune urmează să fie discutat la nivelul Consiliului Local. În funcție de decizia consilierilor, se va stabili dacă cele două instituții vor avea o singură conducere sau nu.
Buget mic, necesități mari. Noroc de fondurile europene
Primarul Bacinschi a recunoscut că bugetul Focșaniului este mic față de necesitățile orașului, iar acesta este și motivul pentru care trebuie accesate cât mai multe proiecte finanțate din fonduri europene. Bugetul este mic și deoarece taxele și impozitele nu au fost modificate în ultimii 14 ani. Acestea au fost majorate doar cu rata inflației sau prin Hotărâri de Guvern. Mai mult, primăria Focșani are de recuperat peste 11,2 milioane lei din amenzi, bani din care ar putea plăti lucrările de reabilitare pentru trei bulevarde. „Bugetul este mic în comparație cu necesitățile. E obligatoriu să terminăm lucrările începute în cartierul Sud, Laminorul, Mîndrești. Urmează ca marți să merg la București să discutăm despre etapa a doua a proiectului rețelelor de termoficare. Într-adevăr, avem bani mai puțini alocați unităților de învățământ, câte cinci mii lei, urmând ca acestea să primească fonduri pe parcursul anului dacă vor avea nevoie”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi.
Pentru acest an, primăria estimează venituri de 223 milioane lei, din care 40,7 milioane lei provin din taxe și impozite locale. La acestea din urmă se adaugă 46,6 milioane lei cote defalcate din impozitul pe venit, 67 milioane lei reprezentând sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, care sunt direcționați către salariile din învățămând, drepturile persoanelor cu handicap, creșe, funcționarea unităților de învățământ. Primăria mai primește 40,4 milioane lei de la Uniunea Europeană pentru proiectele aflate în derulare.
Cele mai multe investiții vor fi în reabilitarea străzilor
De la bugetul local sunt alocați 11,7 milioane lei către proiectele de investiții, cu 1,7 milioane lei mai mult decât anul trecut. Majoritatea acestor bani este alocată reabilitării străzilor din municipiu. Conducerea primăriei a prevăzut însă fonduri și pentru continuarea programului de achiziții a utilajelor necesare pentru lucrări de salubritate, deszăpezire la Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice. Directorul acesteia, Laurențiu Mocanu, a arătat că pentru acest an urmează să fie continuate lucrările la sera de la Mîndrești, vor fi executate lucrări la stadionul din Mîndrești, la stadionul Tineretului, la Cimitirul Sudic. Vor intra în reabilitare parcurile de la Teatrul Municipal și Nicolae Bălcescu. Pe listă se află și locuri de joacă. Primăria va continua lucrările de întreținere a celor deja existente, urmând ca în a doua jumătate a anului să fie amenajate încă patru noi locuri de joacă.
La capitolul lucrări în continuare sunt menționate investițiile în reabilitarea străzii Brăilei, cele la rețeaua de canalizare și evacuare a apelor meteorice din cartierul Laminorul. Pe lista de noi investiții se află zona Căpitan Stoenescu, strada Trotuș, strada Vrâncioaia, strada Oituz, tronsonul cuprins între strada Mărășești și Cofetăria Teatru, strada Unirea Principatelor, strada Păun Pincio, strada Toader Å¢ârdea, strada Bucegi. Acestora li se adaugă proiectele pentru refacerea insfrastructurii pe străzile Popa Åapcă, Magheru, Dornișoarei, Fundătura Dornișoarei, Teiului, pe strada Cotești, de la Bulevardul Unirii până la intersecția cu Vâlcea și Gh. Asachi. O altă lucrare pentru 2015 este amenajarea sensului giratoriu spre Vâlcele, intersecția Anghel Saligny-Cotești-Dinicu Golescu-Gh. Asachi. De asemenea, municipalitatea vrea să amplaseze și un sistem video de supraveghere la sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Unirii cu Anghel Saligny.