Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Cresc pensiile celor ce au muncit, înainte de 2011, în grupa I sau II de muncă!


Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Acest lucru este reglementat de recenta Lege nr. 192/2015, pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 8 iulie și intră în vigoare astăzi, sâmbătă.
    Ca să beneficieze de respectiva majorare, pensionarii ce se încadrează în categoria amintită mai trebuie să nu fi beneficiat deja de alte majorări ale punctajelor anuale în baza următorelor acte normative: Legii nr. 218/2008; OUG nr. 100/2008; articolului 78² din Legea nr. 19/2000; articolului 169 din Legea nr. 263/2010; majorării punctajului pentru perioadele realizate în condiții speciale după data de 1 aprilie 2001. Aceasta va fi a doua modificare din acest an a Legii pensiilor. Prima (Legea nr. 155/2015) care se aplică deja, a vizat persoanele care au lucrat mai puțin de șase ani în grupa I de muncă și care se pot pensiona mai devreme.
    În ceea ce privește această a doua modificare, concret, pensionarii ce fac parte din categoriile amintite mai sus vor beneficia de o creștere a punctajelor anuale realizate, după cum urmează: 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale; 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite. Astfel, la numărul total de puncte realizate până la data recalculării impuse de noua lege se va adăuga numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării creșterii de 25% sau 50%. În situația în care, în urma recalculării vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menținut actualul punctaj mediu anual, deci cuantumul pensiei pe care o primesc.
Potrivit recentului act normativ, drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2016.
    Conform Legii nr. 263/ 2010, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului, la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Actul normativ mai precizează că „punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?