Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Tată şi fiu, hoţi de meserie


Doi bărbați, tată și fiu, au fost arestați aseară, fiind suspectați de comiterea mai multor furturi din locuințe și societăți comerciale. Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise atât anul trecut, cât și anul acesta. Cei doi au antecedente penale, tot pentru comiterea unor furturi.

Doi bărbați au fost arestați preventiv, aseară, pentru comiterea mai multor furturi din locuințe și societăți co-merciale. Ion și Denis Cătălin Moroca, tată și fiu, din Focșani, au fost duși la Parchet de mascați, iar procurorul de caz le-a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă. Potrivit anchetatorilor, furturile au fost comise atât anul trecut, cât și anul acesta. Cei doi au antecedente penale pentru comiterea acelorași fapte.
Anchetatorii spun că tatăl și fiul aveau o afinitate pentru obiectele de valoare, cum ar fi aparatura, bijute-riile sau telefoanele mobile. Unul dintre telefoanele furate se pare că a fost găsit asupra unuia dintre cei doi. Acesta nu a recunoscut că  l-a furat, susținând că l-a cumpărat din piață. „Cei doi suspecți au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, pro-punerea fiind admisă”, a declarat Luminița Dogaru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani. Prejudiciul creat este însemnat, iar oamenii legii încearcă să-l recupereze pe cât posibil.
Se pare că cei doi bărbați reținuți nu sunt singurii suspecți, polițiștii având în vedere și alte persoane, care fac parte din aceeași grupare. Suspecții erau în vizorul oamenilor legii de multă vreme, iar acum cercetările continuă pentru documentarea întregii acti-vități infracționale.
Cunoscuții celor doi spun că Moroca fiul ar fi absolvit cursurile Academiei  Navale „Mircea cel Bătrân”, și că atunci când nu este plecat pe mare, are un al doilea job, respectiv acela de a fura de prin casele vrâncenilor.
Despre Moroca tatăl se spune că este atât de priceput în ceea ce face, încât nu-i rezistă nici cea mai sofisticată broască de ușă. De altfel, printre victimele sale se numără și avocații care l-au apărat atunci când a apărut în fața judecătorilor.

Mai multe sesizări

Numărul sesizărilor cu privire la furturile din locuințe a înregistrat o creștere și multe dintre cazuri au rămas cu autori necunoscuți. Spre exemplu, în urmă cu câteva luni trei apartamente din blocurile ANL au fost sparte într-o singură zi, iar modul de operare a fost același. O parte dintre cei care au astfel de ocupații au ajuns după gratii, în timp ce alții încă își mai fac de cap.
Numărul furturilor din locuințe a crescut, fiind sesizate numeroase cazuri, al căror mod de operare constă în forțarea ușilor de acces, prin ruperea butucului de la sistemul de închidere.
Din aceste considerente, polițiștii vrânceni au demarat și o campanie, care a avut drept scop prevenirea furturilor din locuințe. Potrivit oamenilor legii, autorii acestui gen de infracțiune vizează în special apartamentele ale căror uși sunt asigurate doar cu broască, pe care le forțează și într-un timp foarte scurt reușesc să pătrundă în locuință.
Aceștia spuneau că, de cele mai multe ori, furturile se comit în intervalul orar 08.00-14.00, perioadă din zi în care proprietarii se află la serviciu. În general, hoții fură bani și obiecte mici, dar valoroase ( bijuterii, electronice și altele).
Pentru a nu fi victime ale unor astfel de fapte, polițiștii le-au recomandat cetățenilor să țină cont de câteva sfaturi. Este recomandat ca orice imobil să aibă interfon la intrare.
Această măsură poate duce la prevenirea unor evenimente neplăcute. La intrarea în locuință ușa trebuie să fie încuiată – asigurată prin  sistemul de închidere.
Au existat situații când hoții au acționat din ușă în ușă și, acolo unde au găsit ușa descuiată, au intrat și au sustras din hol bunuri și obiecte personale de va-loare. De asemenea, este recomandat ca locatarii care dețin imobile la parter să-și monteze, după caz, jaluzele exterioare, gratii sau sistem de alarmare acustic. Geamurile termopan tip PVC și ușile simple din lemn nu oferă siguranță și securitate locuinței, putând fi dislocate ușor. De asemenea, la plecarea în concediu, oamenii trebuie să fie foarte discreți și să lase proprietatea în grija unei persoane de încredere, care să o supravegheze zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?