Mierea este cunoscută și folosită din vremuri străvechi ca având proprietăți benefice asupra sănătății, deoarece este un aliment ce conține elemente nutriționale de care organismul are nevoie pentru dezvoltare și refacere. Aceasta nu este recomandată copiilor sub 1 an deoarece poate fi o potențială sursă de spori de Clostridium botulinum. Aceștia nu afectează decât su-garii care nu au o microfloră intestinală normală și care pot declanșa bo-tulismul infantil.
Mierea este foarte bună pentru co-piii care au tendința de constipație deoarece poate înlocui cu succes zahărul chiar și pentru îndulcirea laptelui sau a ceaiului. Este de prefe-rat să folosiți mierea zaharisită, fără să o mai fierbeți deoarece prin fierbere se pierd toate mineralele și substanțele din ea, rămânând un simplu îndulcitor.
Mierea este foarte ușor asimilată de către organism deoarece conține microelemente similare cu cele ale sângelui uman. Mierea își păstrează intacte ca-litățile în timp. Drept dovadă este mierea veche de peste 2000 de ani descoperită într-o amforă, ea având toate calitățile intacte.
În miere, atât vitaminele, cât și mineralele variază în funcție de nectarul folosit de albine și de resursele solului pe care cresc plantele de unde se ia polenul. Există foarte multe sortimente de miere, unele monoflore (produse dintr-un singur fel de flori: salcâm, tei, floarea-soarelui etc.), altele produse în zonele deluroase sau submontane, acolo unde există multe flori (mierea polifloră, care este cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic).
Mierea are câteva proprietăți esențiale și anume:
– este un calmant care li-niștește organismul
– combate cu succes insomnia
– are o acțiune ușor laxativă și antiseptică
– înlătură starea de vomă
– ajută la eliminarea substanțelor toxice din ficat și rinichi
– este un bun expectorant
– combate tusea
– limpezește vocea (în caz de răgușeală)
– este indicată în cazul anemiilor