Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Elevii între 6 și 18 ani vor lua lecții juridice de la procurori și judecători


   Elevii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani vor lua lecții despre despre legislație, principii juridice și drepturi civice de la procurori și judecători, în urma semnării joi a unui protocol între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai Justiției. Potrivit protocolului, instituțiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învățământul preuniversitar în spiritul respectului față de lege, al echității sociale și atitudinii civice.
   Semnatarii protocolului își propun ca educația juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învățământul obligatoriu prin facilitatea accesului la cunoștințe elementare de drept. Astfel, elevii vor avea ocazia să afle de la procurori și judecători informații legate de legislație, principii și norme civice și vor avea posibilitatea să viziteze instanțele și parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice și la mese rotunde.
   Procurorii, judecătorii și personalul de specialitate care vor participa la aceste activități vor fi selectați de reprezentanții Ministerului Public și de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul de monitorizare alcătuit din reprezentanți ai părților semnatare va autoriza temele care vor fi abordate la sesiunile de informare și conținutul materialelor.
   Activitatea derulată de practicienii dreptului în temeiul protocolului nu constituie activitate didactică și se va realiza în mod voluntar și neremunerat. „Semnăm acest protocol pentru a introduce o nouă dimensiune în școala românească, respectiv să-i ajute pe elevi să înțeleagă mai bine ce înseamnă legea, justiția, care sunt instituțiile conform Constituției responsabile pentru aplicarea legii, care sunt procedurile. Cu cât îi facem pe elevi mai conștienți despre aceste lucruri mai devreme cu atât este mai bine”, a spus ministrul Educației, Remus Pricopie.
   La rândul său, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a explicat că ideea acestui protocol a pornit de la inițiativa Zilei Porților Deschise la Guvern, când pe scaunul reprezentantului MJ s-a așezat o elevă de clasa a VI-a care, întrebată de ce a ales acel loc, a răspuns „pentru a face dreptate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?