Medicii specialiști din Vrancea consideră că este nevoie de o dotare suplimentară a ambulatoriilor, cu personal și aparatură medicală, pentru ca majoritatea cazurilor să fie rezolvate fără a fi necesară internarea pacienților. Ei spun că, în prezent, situația nu este propice pentru transferarea actului medical în ambulatorii.
Cu toate acestea, specialiștii laudă intenția Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, de a consolida rolul ambulatorului de specialitate. „Intenția ministrului Sănătății este lăudabilă, cu câteva amendamente. În primul rând este nevoie de o dotare suplimentară a ambulatoriilor, atât cu personal medical, medici și asistente, dar și cu aparatură. Pentru ca să rezolvăm cât mai multe cazuri și pentru ca și adresabilitatea să fie mai mare, avem nevoie de mai mulți medici, ca să fie două ture, dotările să fie suplimentate, în sensul că să putem rezolva cazul până la finele zilei, pentru a nu mai fi nevoie să punem pacientul pe drumuri. În rest, consider că dorința ministrului de a pune accent pe asistența medicală în ambulatorii este o idee foarte bună și cred că se vor economisi bani în sistem. Momentan, facem cât putem cu personalul și dotările pe care le avem”, a precizat medicul Cătălin Groza, coordonatorul Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani.
Consultații în funcție de nivelul de prioritate
Ieri a avut loc a doua videoconferință pe tema noului pachet de servicii medicale de bază, la care au participat oficiali din Ministerul Sănătății și profesioniști din sistemul sanitar. La această videoconferință, din Vrancea au fost prezenți medici specialiști din Ambulatoriul Spitalului Județean, comandantul Spitalului Militar, medicul Constantin Adochiței, managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, dar și reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate.
Ministrul a subliniat faptul că își dorește ca 70% din cazurile care ajung la spital să fie tratate în ambulatorii, acest lucru aducând economii la bugetul sănătății. Drep urmare, va crește finanțarea pe acest tip de asistență medicală.
De la 1 martie, medicii specialiști din ambulatorii vor putea acorda mai multe tipuri de consultații, chiar și de prevenție, pentru anumite afecțiuni nefiind nevoie de bilet de trimitere de la medicul specialist. Pacienții și afecțiunile acestora vor fi preluate de medicii specialiști în funcție de trei niveluri de prioritate. Astfel, pentru cazurile semiurgente, medicul specialist are obligația de a consulta pacientul la un interval de 7 – 28 de zile de la primirea biletului de trimitere. Pentru nivelul doi de prioritate, care include situații clinice neamenințătoare de viață, medicul trebuie să îl consulte pe pacient la cel mult 3 luni, iar în cel de-al treilea nivel sunt incluse consultațiile de rutină, care pot fi efectuate și o dată la 6 luni. O noutate în acest pachet este faptul că o serie de investigații de tipul colonoscopiei și endoscopiei, vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
În perioada următoare vor avea loc și alte videoconferințe, structurate pe alte capitole din pachetul de serviicii medicale de bază.
Mai multe informații despre serviciile medicale ce vor fi oferite de medicii din ambulatorii, AICI.