Președintele Nicușor Dan a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, a informat Administrația Prezidențială.
Consultările vor avea loc după următorul program:
* 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
* 11:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
* 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
* 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
* 13:00 – Partidul S.O.S. România (SOS);
* 13:30 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
* 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
* Ora 14:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.
PSD va merge joi la consultările de la Palatul Cotroceni, după care va fi convocat referendumul intern în cadrul căruia se va decide intrarea sau nu la guvernare, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al partidului, Florin Manole, la finalul ședinței informale a Consiliului Politic Național. ‘Scopul ședinței de astăzi a fost acela ca membrii PSD să fie informați despre discuțiile cu partidele politice și președintele. Așa cum știți, există un calendar deja anunțat cu consultări care încep joi dimineață. PSD va participa, așa cum am spus de la început, în ideea de a fi constructiv și de a găsi soluții. După ce vor avea loc consultările de joi, PSD va convoca referendumul intern despre care am vorbit încă de la începutul discuțiilor referitoare la viitoarea formulă guvernamentală. Acolo membrii PSD se vor exprima în cunoștință de cauză, cu toate opțiunile pe masă, cu toate propunerile concrete, cu toate rezultatele negocierilor de până atunci la dispoziția membrilor pentru a decide dacă intrăm sau nu la guvernare împreună cu ceilalți parteneri’, a spus Manole, la Vila Lac, unde a avut loc reuniunea conducerii PSD.
El a precizat că în cadrul ședinței nu s-a purtat nicio discuție privind numărul de ministere pe care îl va primi PSD sau eventuali ocupanți ai vreunui fotoliu ministerial. ‘Discutăm despre a încerca să avem acele ministere care să ne dea posibilitatea implementării principalelor noastre puncte de vedere din ultimele săptămâni. Dacă, de exemplu, am spus că vrem să continue investițiile în infrastructura mare, în autostrăzi, e ușor de anticipat că vrem să continuăm să conducem cu aceleași rezultate Ministerul Transporturilor. (…) Dacă am spus despre faptul că ne dorim protejarea puterii de cumpărare, evident că și asta înseamnă anumite pârghii guvernamentale și administrative. Dar, nu a fost o discuție în legătură cu o listă predefinită sau cu o listă finală de ministere, pentru că, încă o dată, discuția despre acest punct nu este finalizată’, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.
Acesta a mai spus că varianta unei rotații guvernamentale este una foarte probabilă, iar PSD va merge cu această propunere la consultările de joi de la Palatul Cotroceni. ‘La consultările de la Cotroceni vom merge cu această variantă a rotativei în care începe PNL și continuă PSD. (…) Varianta unei rotații cu PNL urmat de PSD la guvernare este o variantă foarte probabilă. Numele (premierilor – n.r.) evident că vor fi decise în timpul consultărilor’, a afirmat Manole, într-o conferință de presă la Vila Lac, unde a avut loc Consiliul Politic Național al PSD.
El a adăugat că este mai puțin important dacă va exista un acord scris sau nu cu privire la respectarea rotației premierilor. ‘Forma de consfințire a unei înțelegeri e mai puțin importantă. Cel mai bun exemplu este că PSD și PNL au reușit să păstreze cuvântul dat în precedenta formulă guvernamentală, așa că nu e forma problema principală’, a arătat purtătorul de cuvânt al PSD. Întrebat dacă președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, va deveni al treilea om în stat, adică președintele Camerei Deputaților, Florin Manole a spus: ‘Președintele PSD este întotdeauna un om important în statul român. În măsura în care, în urma negocierilor, vom păstra această poziție, va exista și o discuție despre numele care să ocupe această poziție sau păstrarea actualei persoane’.
Mare parte a programului de guvernare este gata, dar nu se poate merge mai departe nici cu măsurile fiscale și nici cu programul de guvernare până când nu avem un candidat la funcția de prim-ministru, a afirmat, luni, președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a subliniat că premierul desemnat ar trebui să fie un om politic și nu un tehnocrat. Președintele UDMR este de părere că una din măsurile fiscale care ar trebui adoptate pentru reducerea deficitului bugetar este creșterea TVA de la 19% la 21%, cu păstrarea cotelor de TVA coborâte pentru medicamente și alimente.