Municipiul Focșani a obținut finanțare prin Fondul pentru Modernizare, implementat de Ministerul Energiei, pentru proiectul „Capacități de producere energie electrică din surse regenerabile, pentru consum propriu”. Pe scurt, este vorba despre înființarea unei centrale fotovoltaice „on-grid”, cu capacitatea de 4.157,4 kWp.
Momentan sunt căutate pe SEAP servicii de elaborare a proiectului tehnic și detalii de execuție, documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor, asistență tehnică din partea proiectantului, verificare tehnică de calitate.
Iar în spatele licitației stau o serie de documentații, printre care și un studiu de fezabilitate, în care se subliniază că „determinant în decizia autorității publice locale de a face demersuri în sensul immplementării obiectivului a fost consumul mare de energie electrică din surse convenționale. (…) Ca o concluzie preliminară, după studierea posibilităților energetice din surse regenerabile, energia solară se remarcă a fi soluția oportună și fezabilă din punct de vedere tehnico-economic pentru a fi implementată”.
Ulterior studiului, s-a mers pe varianta unei centrale fotovolataice alcătuită din 10.140 de panouri montate pe structuri la sol și 84 de invertoare trifazice, pe un teren situat în zona Mândrești-Moldova și Mândrești-Munteni. „Obiectivul general al proiectului este producția majorată a energiei electrice din surse regenerabile, prin instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile. Scolul principal al investiției este de a produce energie electrică prin forțe proprii, într-un mod ecologic”, se explică în caietul de sarcini.
Totodată, se sublinia în studiul de fezabilitate, „înființarea centralei fotovoltaice nu va produce efectiv venituri din tranzacționarea energiei electrice produse, ci va genera economii prin procesul de autoconsum, economii ce pot fi considerate venit prin comparația cu situația existentă.
(…) nu va genera profit, ci va determina compensarea consumului propriu de energie electrică. (…) Principalele beneficii se referă la impactul benefic asupra mediului înconjurător, cât și la impactul benefic pe care bugetul local îl va avea, odată ce va compensa consumul de energie electrică”.