Consiliul Județean Vrancea a aprobat ieri cu unanimitate de voturi bugetele proprii ale Județului Vrancea şi instituțiilor publice de sub autoritatea sa, pe anul 2025. Valoarea totală a bugetului este de 526.413.000 lei (aproximativ 105 milioane EURO). Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a făcut o scurtă prezentare a bugetului județului pentru anul 2025.

Astfel, bugetul este compus din:
Secțiunea Funcționare – 219.884.000 lei (34,83%). Cheltuielile de funcționare scad în 2025 cu 11.189.000 lei (peste 2,2 milioane euro), comparativ cu anul trecut.

Secțiunea Dezvoltare – 306.529.000 lei (58.23%) și asimilate dezvoltării (36.530.000 lei – 6,94%). CJ Vrancea alocă în 2025 peste 65% din bugetul propriu pentru dezvoltare, respectiv 343.059.000 lei (peste 68 de milioane de euro). Bugetul pentru dezvoltare este de aproape 3 ori mai mare față de anul 2024. Acest capitol susține investițiile esențiale în infrastructură, sănătate, educație și turism și cuprinde în mare măsură sume alocate prin PNRR și fonduri europene nerambursabile (217.173.000 lei) pentru proiectele implementate de Consiliul Județean.

„Vreau să eficientizăm cheltuirea banului public, să eliminăm risipa și să investim economiile care vor fi realizate în ceea ce contează cu adevărat: drumuri județene care nu au fost niciodată asfaltate, apă și canalizare în comunitățile unde încă nu există aceste utilități esențiale în secolul XXI, educație, sănătate, dezvoltarea turismului și a economiei. Este de datoria noastră să îi respectăm pe vrânceni, să avem o viziune corectă și pragmatică, să optimizăm cât se poate de mult cheltuirea resurselor județului, să impulsionăm dezvoltarea economică și să valorificăm potențialul turistic. Mulțumesc consilierilor județeni pentru aprobarea în unanimitate a bugetului pentru acest an și apreciez deschiderea și colaborarea instituțiilor subordonate CJ la fundamentarea bugetului. Vrancea merită o administrație transparentă, corectă și eficientă! Îmi asum această responsabilitate și muncesc zi de zi, împreună cu echipa de la Consiliul Județean, pentru Vrancea puternică și dezvoltată armonios!”, este mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici.

De asemenea, Consiliul Județean Vrancea a repartizat instituțiilor subordonate alocații bugetare pentru anul 2025. Cea mai mare sumă, respectiv 98 milioane de lei va fi alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Şcoala „Elena Doamna“ va avea un buget de 5 milioane de lei. Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Muzeul Vrancei va primi peste 9,5 milioane lei, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Măicăneşti va primi puțin peste 1,7 milioane de lei, în timp ce Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Mihălceni va primi aproape peste 1.9 milioane de lei.

Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei va avea un buget de 3,7 milioane lei. La rândul său, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu“ va avea un buget de 3,8 milioane lei, iar Centrul Cultural Judeţean va primi 2,3 milioane lei. Administraţia judeţeană a alocat Serviciului Public Județean Salvamont suma de 3,5 milioane de lei, iarpentru Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ Focșani a fost alocată suma de un milion de lei.
Pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea administrația județeană a alocat 2,5 milioane de lei. Centrul Militar Zonal va primi suma de peste un milion de lei, iar pentru buna funcționare a Bazinului de Înot de la Focșani va fi alocată suma de 3,5 milioane de lei. Pentru întreținerea și funcționarea Crângului Petrești va fi alocată suma de 2,1 milioane de lei, iar penstru susținerea cultelor va fi alocată suma de 2,5 milioane de lei. Printre parohiile beneficiare se află: Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva“; Parohia „Sfinții Voievozi“; Parohia Sîrbi; Parohia „Câmpuri II; Parohia Păunești I; Parohia „Sf. Apostoli Panciu“; Protoieria Focșani I; Parohia „Sfântul Nicolae Vechi“; Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“; Parohia Străoane de Sus; Parohia Chiojdeni; Protoieria Focșani II; Parohia „Sf.Gheorghe Mărăsesti“; Parohia Răcoasa; Parohia Vulturu de Sus; Parohia Lămotești; Parohia „Sfîntul Gheorghe Nord“; Proieria Panciu.
Pentru repararea și întreținerea drumurilor județene a fost alocată suma de 21,5 milioane de lei. În acest an vor continua lucrările de investiții pe mai multe drumuri județene din care amintim: Reabilitare și modernizare DJ 205S. Focșani-Câmpineanca- Vârteșcoiu-Râmniceanca-intersecție DJ 205B; Consolidare și reabilitare pod din beton armat pe DJ 205D, peste pârâul Cheii, comuna Valea Sării; HCJV 279/2024; Consolidare și reabilitare pod zid/beton armat pe DJ 205D, peste pârâul Chiosa la Paltin; Reabilitare pod din beton armat pe DJ 205L. peste râul Putna, în localitatea Coza-Tulnici; Reabilitare pod din beton armat pe DJ 204 D peste râul Putna în localitatea Vulturu; Reabilitare pod din beton armat pe DJ 205D, peste pârâul Năruja, comuna Năruja. km.7+800; Reabilitare pod din beton armat pe DJ 205L, peste pârâul Dragomira comuna Soveja; Pod din beton armat pe DJ 205E peste râul Sușița. comuna Câmpuri, km 64+950; Pod din beton armat pe DJ 205M, peste pârâul Năruja, comuna Nistorești; Pod din beton armat pe DJ 204 B peste râul Râmnicul Sarat, comuna Tătăranu; Pod din beton armat pe DJ 205B peste râul Sușița, localitatea Satul Nou. oraș Panciu; „Modernizarea infrastructurii rutiere dc drum județean dintre localitățile Focsani-Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”.



