Aproape 28.000 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi de joasă tensiune, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
„Au apărut în cursul nopţii mai multe incidente pe reţelele de medie şi de joasă tensiune. În acest moment, avem următoarele cifre privitoare la numărul de consumatori nealimentaţi, pe fiecare operator de distribuţie în parte: Electrica DEER (Galaţi – 2960, Vrancea – 5845, Buzău – 703, Brăila – 661), Delgaz Grid (Bacău – 3478, Iaşi – 1753, Neamţ – 3062, Vaslui – 1524), PPC (Constanţa – 3377, Ialomiţa – 511, Călăraşi – 1857), DEO (Dolj şi Olt – 2243). Toate echipele de intervenţie sunt mobilizate în efectiv complet. Se intervine în regim de urgenţă şi în siguranţă, în funcţie de condiţiile meteorologice din teren, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică într-un timp cât mai scurt. Avem comandament energetic la ora 11 şi vom reveni cu date actualizate”, a scris ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.
Pe de altă parte, acesta a menţionat că nu există nicio problemă pe reţeaua de transport a energiei electrice, nu există probleme de adecvanţă a sistemului, iar producţia de energie electrică a fost şi este mai mare decât consumul, în condiţiile în care România produce 2500 MW energie activă din centralele eoliene, având un sold de export de 1100 MW.
ACTUALIZARE!
Numărul consumatorilor care nu sunt alimentaţi cu energie electrică s-a redus la 19.000 luni la prânz, Distribuţie Energie Oltenia a rezolvat toate problemele de pe liniile de medie tensiune şi au rămas 123 de deranjamente pe liniile de joasă tensiune, în toată aria acoperită, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Am încheiat şedinţa comandamentului energetic, convocat pentru evaluarea stadiului avariilor apărute în contextul condiţiilor meteorologice de ieri şi de astăzi. Pe reţelele de înaltă tensiune nu au fost niciun fel de probleme, nici la nivelul Transelectrica, nici la nivelul operatorilor de distribuţie. La fel, nu au fost deloc probleme pe zona de transport sau distribuţie gaze naturale. Mai mult, pe reţelele de medie şi joasă tensiune pentru distribuţia energiei electrice echipele operatorilor au intervenit de la primele ore pentru remedierea defecţiunilor apărute. Dacă de dimineaţă aveam aproape 28.000 de gospodării nealimentate cu energie electrică, acum numărul total a scăzut la sub 19.000. Distribuţie Energie Oltenia a rezolvat toate problemele de pe liniile de medie tensiune, rămânând doar 123 de deranjamente pe liniile de joasă tensiune, în toată aria acoperită”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Consumatori nealimentaţi sunt la Electrica DEER (Galaţi – 2384, Vrancea – 3779, Buzău – 718), PPC (Constanţa – 1690, Călăraşi – 2140, Ialomiţa – 481) şi Delgaz Grid (Bacău – 3181, Neamţ – 2667, Vaslui – 1524, Iaşi – 213).
Pe de altă parte, în cadrul discuţiilor din comandamentul energetic, s-a stabilit că întreţinerea culoarelor aferente liniilor de înaltă, medie şi joasă tensiune este prioritară. În acest context, se va face o centralizare la nivelul Ministerului Energiei iar reprezentanţii instituţiei se vor adresa autorităţilor locale pentru executarea lucrărilor de toaletare / defrişare, astfel încât să poată fi prevenite incidentele grave pe viitor.
„Lucrările de amenajare hidroenergetice sunt vitale nu doar pentru creşterea producţiei de energie şi consolidarea securităţii energetice a României, dar şi pentru protecţia împotriva inundaţiilor. De aceea, insistăm permanent pentru finalizarea investiţiilor începute, inclusiv a celor de dinainte de 1989, în ciuda sabotajului constant din partea câtorva organizaţii neguvernamentale de mediu. Chiar dacă deranjăm interese, nu ne vom opri. Accelerarea şi stimularea investiţiilor în reţele. Pe mandatul meu, am semnat contracte de peste 3 miliarde de euro pentru modernizarea reţelei de transport şi distribuţie, o sumă record, iar rezultatele se vor vedea în următorii ani. Reţelele modernizare sunt mai reziliente în faţa condiţiilor meteorologice speciale. Per total, apreciez că sistemul energetic naţional s-a comportat bine”, a mai precizat Burduja, pe reţeaua de socializare.
N.R. ISU Vrancea: INFO SDEE 30.09. ora 12.00: La nivelul județului Vrancea avem 1 localitate (comuna Jariștea – 451 de abonati) parțial nealimentată cu energie electrică.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică mai multe avertizări de vreme rea valabile în cea mai mare parte a ţării. Astfel, în Galaţi a fost Cod roşu de ploi torenţiale şi vânt iar în nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei, Moldova şi Dobrogea a fost Cod portocaliu.
116 localităţi din 29 de judeţe şi Capitala au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice în ultimele 24 de ore, fiind evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au intervenit pentru degajarea a 79 copaci şi cinci stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi două imobile.’
‘Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe – Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, se arată luni dimineaţă pe pagina de Facebook a DSU.
Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Cele mai multe provin din judeţul Galaţi, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în judeţul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Braşov (localitatea Budila) şase persoane, în Argeş (localitatea Lereşti) 11, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea, precizează DSU.
În acest interval, o situaţie deosebită a avut loc în judeţul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulţi şi 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Totodată, circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.La acest moment, situaţia la nivel naţional este sub control şi nu sunt raportate situaţii deosebite.Avertizările meteorologice rămân în vigoare şi în cursul zilei de luni.
Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – bazin amonte S.H. Suseni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suseni – amonte S.H. Stânceni (judeţele Harghita şi Mureş), Olt – bazin amonte S.H. Tomeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Tomeşti – amonte S.H. Micfalău, (judeţele Harghita şi Covasna), Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Frumosu (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş-Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău şi Covasna), Putna – bazin amonte S.H. Colacu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Colacu (judeţul Vrancea).
Avertizările hidrologice sunt valabile până luni la ora 12:00.