Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709
Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709

Ana, bine ai revenit acasă, în Focșani!

          Ana Maria Bărbosu a venit de la Paris la Focșani. A venit acasă, la părinți, dar și la Clubul Sportiv Școlar (CSȘ) Focșani, „clubul la care Ana a început să iubească gimnastica”, după cum a postat pe facebook, Federația Română de Gimnastică, mulțumindu-i „Danielei Trandafir, prima antrenoare a Anei Bărbosu, pentru primirea specială”. Ana a fost înconjurată de micuțele gimnaste de la CSȘ Focșani, dornice să afle de la ea ce înseamnă să fii campioană.

          „Dacă ar fi să-mi exprim o convingere personală, aș spune că Ana a fost lider de echipă și la Olimpiada de la Paris unde România s-a clasat pe locul 7, iar ea a ocupat locul 17 la individual compus. Voi spune însă că la Paris lider a fost echipa, cu staff cu tot. Că sportivele au evoluat la cel mai bun nivel al lor la momentul concursului și că au redeschis drumul echipei României spre vârfurile ierarhiilor în gimnastica feminină.    

          Ana, pe care o cunosc de pe când era o copiliță în sală la LPS Focșani, unde era pregătită de Daniela Trandafir și Cezar Stoica, a arătat la Paris că nu au fost întâmplătoare cele cinci medalii de aur câștigate la Campionatul European de la Mersin în 2020. Că are potențial pentru rezultate superioare celor de la Olimpiadă. Copilița care la 12 ani plângea de supărare în sală la Focșani că nu i-a ieșit exercițiul cum a vrut ea și era consolată de mama sa sub privirile Danielei Trandafir, este medaliată Olimpică la prima ei participare la un asemenea nivel. Senzațional. Și edificator pentru ce poate Ana, pentru modul în care au pregătit-o antrenorii de la Focșani și de la Lotul Național”, a scris, pe facebook, jurnalistul Petrică Butuc.

          Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a anunţat, sâmbătă, FRG pe pagina sa de Facebook. În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4. Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.

          Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

          „Am fost uimită. Știam că vine un verdict, dar încercam să nu mă gândesc la el. Îmi făceam planuri de vacanță. Apoi, când am aflat, nu m-am bucurat prea mult. Îmi era teamă că nu e adevărat. După ce am fost sigură, i-am îmbrățișat pe ai mei. Apoi am sunat pe toată lumea care m-a ajutat. E un sentiment pe care greu îl pot pune în cuvinte. Nu-mi vine să cred”, a spus Ana Maria Bărbosu pentru https://golazo.ro/ .

          Ana Maria Bărbosu a transmis un mesaj special, prin intermediul GOLAZO.ro, după ce TAS a decis că trebuie să primească medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice. Gimnasta de 18 ani le-a menționat pe sportivele care au luptat și ele pentru medalie: Sabrina Voinea și Jordan Chiles: „Sabrina, Jordan, gândurile mele se îndreaptă către voi. Știu foarte bine că doare, pentru că am trecut prin aceleași stări. Dar vă cunosc și sunt sigură că veți avea forța să reveniți și mai puternice. Sper din tot sufletul ca la următoarele Jocuri Olimpice să ne aflăm pe același podium. Ăsta e visul meu. Sunt mândră că am reușit să readuc România pe un podium olimpic. Sper că am bucurat toți românii. Le mulțumesc pentru dragul pe care mi l-au arătat!”.

          Federaţia Americană de Gimnastică şi Comitetul Olimpic şi Paralimpic American s-au declarat ”devastaţi” de pierderea medaliei obţinute la sol de gimnasta Jordan Chiles, în urma deciziei de sâmbătă a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care a acordat-o româncei Ana Maria Bărbosu. ‘‘Contestaţia legată de nivelul de dificultate al exerciţiului prezentat la sol de Jordan Chiles a fost depusă cu bună credinţă şi, credem noi, în concordanţă cu regulile FIG pentru a asigura o notare corectă”, se arată comunicatul semnat de cele două foruri. Totodată, Federaţia americană de gimnastică şi Comitetul olimpic american au precizat că în timpul recursului depus de România la TAS, Chiles a fost ţinta abuzului online.

          CIO a anunțat, duminică dimineață, că a realocat medalia de bronz din finala feminină la sol româncei Ana Maria Barbosu, după ce Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a transmis, sâmbătă seara, că va respecta decizia instanței și o va reinstala pe româncă pe locul al treilea. CIO îi recomandă lui Jordan Chiles să restituie medalia de bronz, dar nu o poate obliga. Astfel, dacă americanca va decide să o păstreze, forul internațional îi va oferi o altă medalie româncei Ana Bărbosu.

          Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) a anunțat că va ataca la Tribunalul Federal Elvețian decizia TAS în ceea ce privește medalia de bronz. GOLAZO a stat de vorbă cu Sabin Gherdan, avocatul care le-a reprezentat pe gimnastele române, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, la TAS. Conform acestuia, „statistic, doar 0,5% dintre recursuri se admit la Tribunalul Federal Elvețian. Hotărârea e executorie”.

          România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz. Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.

Rezultatele delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Paris

          România a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz, scrie – https://www.agerpres.ro/ .

Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

          Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg. Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma deciziei TAS.

          Delegaţia Statelor Unite a ocupat primul loc în clasamentul final pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce România s-a clasat pe 23. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de închidere a Casei României de la Paris, care a funcţionat în cadrul ambasadei ţării noastre, că este prima oară după Sydney 2000 când România are o creştere importantă a numărului de medalii.

Sursa foto: Facebook/ Federația Română de Gimnastică, Comitetul Olimpic și Sportiv Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?