Două blocuri de locuințe finanțate prin Agenția Națională a Locuinței (ANL) vor fi construite în comuna Cârligele. Această inițiativă vine ca o soluție la problema accesibilității locuințelor pentru tineri, oferindu-le oportunitatea de a avea un cămin propriu într-un mediu sigur și prietenos. Investiția a fost scoasă la licitație de ANL și se va derula în cadrul proiectului „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, județul Vrancea, comuna Cârligele, localitatea Cârligele, Bloc locuințe”.
Blocurile vor fi construite la intrarea în comună, vor avea 20 de apartamente, iar valoarea investiției este de puțin peste 5 milioane de lei. Lucrările vor fi realizate de P&D Euroconf Metalic SRL și Consulting Grup Expert SRL. „În comuna Cârligele nu există locuințe destinate tinerilor, program care prezintă o necesitate la nivelul întregului cadru rural. Orice comunitate rurală modernă trebuie să asimileze și să promoveze o viziune strategică în ceea ce privește dezvoltarea sa viitoare.
Experiența a arătat că proiectele și programele operaționale funcționează cel mai bine atunci când fac parte dintr-un cadru coerent și când există o coordonare la nivel strategic. Construirea unui bloc de locuințe în Cârligele rezidă din faptul că pe raza comunei se regăsește o populație de circa 3.115 locuitori pe o suprafață de 4.067 ha. Această comunitate are nevoie de locuințe colective realizate la standarde actuale, care să beneficieze de toate utilitățile.
Realizarea acestora duce la scăderea ratei de plecare a tinerilor din comună și a întoarcerii acestora din străinătate în urma creșterii calității vieții”, se arată în descrierea investiției. Investiția este oportună și se înscrie în Strategia de dezvoltare rurală a României, în contextul de Reformă și dezvoltare pe care UE și-l propune prin strategia Europa 2020.
Construcția celor două blocuri va contribui nu doar la dezvoltarea infrastructurii locale, ci și la revitalizarea comunității din Cârligele. Se estimează că noile locuințe vor oferi tinerilor nu doar un acoperiș deasupra capului, ci și un spațiu eficient și modern, adaptat nevoilor lor. Acest proiect reprezintă un pas important în sprijinirea tinerilor să înceapă o viață independentă și să contribuie activ la viața comunității.
Tot anul acesta, Primăria Cârligele va mai derula și proiecte de modernizare a drumurilor de interes local, cu o valoare de peste 5,9 milioane lei (finanțare asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”). Consolidarea seismică și eficientizarea energetică a clădirii cunoscută în comună sub denumirea „Școala Veche” (clădirea de vis-a-vis de sediul primăriei) este un alt proiect derulat de autoritățile din Cârligele, pentru care finanțarea este asigurată cu fonduri europene prin PNRR.
Proiectul se află în procedură de licitație a lucrărilor. Totodată, o valoare de peste 500.000 euro (finanțare asigurată din fonduri europene prin AFIR) are proiectul de modernizare și dotare a Căminelor Culturale din satele Blidari și Dălhăuți, lucrările fiind finalizate în proporție de peste 90%, în timp ce modernizarea iluminatului public din comună prin montarea de lămpi cu led economice și sistem de telegestiune, cu o valoare de 999.000 lei (finanțare asigurată prin AFM), are termen de finalizare în vara acestui an.