Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

Conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcoiu, reabilitat de CJ Vrancea

Consiliul Județean (CJ) continuă demersurile pentru reabilitarea imobilului în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu, din comuna Vârteșcoiu. În acest sens, plenul CJ Vrancea a aprobat două proiecte de hotărâre ce vizează continuarea demersurilor pentru implementarea acestui proiect. Lucrările de reabilitare sunt estimate la 11,3 milioane de lei, iar durata de realizare a investiției este de 3 ani. Vă reamintim că în anul 2021, regretatul președinte al CJ Vrancea, Cătălin Toma, a semnat împreună cu Nicolas Duiliu Zamfirescu actele de donație prin care terenul și casa ce au aparținut scriitorului au intrat în proprietatea județului Vrancea.      Imobilul va fi restaurat, iar aici va funcționa Casa Memorială „Duiliu Zamfirescu”. Nicolas Duiliu Zamfirescu a precizat că întreaga sa familie a fost de acord ca să doneze o parte dintre bunurile care au aparținut lui Duiliu Zamfirescu pentru a fi expuse în Casa Memorială care va fi deschisă în cinstea sa.

          Tot în anul 2021, CJ Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind acceptarea ofertei de donație a terenului și casei ce au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu din comuna Vârteșcoiu, declararea ca bun de uz și de interes public județean și includerea în domeniul public al județului Vrancea, în vederea consolidării și restaurării și transformării în Casa Memorială „Duiliu Zamfirescu”.

          Casa care a aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu se află într-o zonă pitorească, de podgorie, fiind locul unde cunoscutul autor a scris opere literare extrem de valoroase. De reținut că în luna februarie 2019, Consiliul Județean Vrancea a anunțat intenția de a achiziționa casa scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu din comuna Vârteșcoiu. Decizia a fost luată de plenul CJ Vrancea, care a aprobat acordul de principiu pentru cumpărarea dreptului de proprietate a moștenitorilor scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu.

          Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai importanți scriitori români, născut în Vrancea, care a trăit între anii 1858 – 1922. Cea mai importantă contribuție a lui Duiliu Zamfirescu la literatura română o reprezintă romanele din „Ciclul Comăneștenilor” („Viața la țară”, „Tănase Scatiu”). Duiliu Zamfirescu s-a stins din viață în anul 1922, la Mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focșani, acolo unde se află cavoul său și al familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?