Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Radioterapia: în ce constă și când se recomandă

Când vine vorba de tratarea cancerului, există mai multe opțiuni de tratament la care se poate apela. Alegerea uneia sau mai multora dintre acestea se face în funcție de tipul și stadiul bolii, de sănătatea generală pacientului și de alți factori. Una dintre opțiunile de tratament disponibile este reprezentată de radioterapie.

Ce este radioterapia?

Radioterapia este o metodă de tratament medical care folosește radiații ionizante pentru a distruge celulele canceroase și a opri creșterea și dezvoltarea lor în organism. Rezultatele nu sunt întotdeauna imediate și pot apărea efecte secundare cum ar fi oboseala, greața, vărsăturile sau căderea părului, dar este un tratament necesar, care poate oferi multiple beneficii.

În ce constă radioterapia?

Dacă am aflat ce este radioterapia, să vorbim puțin și despre ce poate presupune o ședință de radioterapie. Există mai multe tipuri de radioterapie, însă cele mai frecvent folosite sunt radioterapia internă, cea externă și cea metabolică.

Radioterapia externă este metoda cea mai frecvent utilizată și implică administrarea radiației din exteriorul corpului, cu ajutorul unui aparat special. În timpul unei ședințe de radioterapie externă, pacientul stă întins pe o masă, iar aparatul de radioterapie se va deplasa în jurul acestuia, trimițând fascicule de radiații în zona tumorii și a țesuturilor din jurul acesteia. Radioterapia internă, sau brahiterapia, implică plasarea sursei de radiații în interiorul corpului pacientului, direct la nivelul tumorii. Se pot astfel utiliza doze mai mari de radiații pentru a trata o zonă mai mică, minimizând impactul asupra țesuturilor sănătoase din jur. Brahiterapia este adesea folosită pentru a trata cancerul de cap și gât, cel de sân, cervical, de prostată sau cel ocular. Radioterapia metabolică presupune administrarea unui lichid radioactiv în interiorul organismului, care va distruge celulele canceroase. Acest tip de radioterapie este folosit în principal pentru tratarea anumitor tipuri de cancer tiroidian.

Alegerea tipului de radioterapie depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul și stadiul cancerului, de sănătatea generală a pacientului și de obiectivele tratamentului. 

Când este indicată radioterapia?

Radioterapia este o metodă de tratament esențială în lupta împotriva cancerului, una ce poate fi utilizată atât în stadiile incipiente ale bolii, cât după ce cancerul a început să se răspândească, cu scop curativ sau paliativ. Poate fi singura metodă de tratament utilizată sau poate fi combinată cu alte tipuri de tratamente pentru cancer (ex: chimioterapie, intervenții chirurgicale) pentru a spori eficiența acestora.

Pe lângă tratarea cancerului și sporirea eficienței altor metode de tratament (cazuri în care vorbim despre radioterapie curativă, respectiv radioterapie neo-adjuvantă), beneficiile radioterapiei mai includ ameliorarea simptomelor când vindecarea nu este posibilă, precum și reducerea riscului de recidivă a cancerului.

Decizia de a utiliza radioterapia se ia în funcție de o serie de factori. Tipul cancerului poate fi unul dintre aceștia – nu toate tipurile de tumori sunt sensibile la radiațiile ionizante. De aceea, radioterapia reprezintă o metodă de tratament mai frecvent folosită, de exemplu, în cazul cancerului de sân, de col uterin, de stomac sau de prostată și mai puțin în cazul cancerului tiroidian sau a celui ovarian. Nu înseamnă că nu reprezintă o opțiune de tratament pentru aceste tipuri de cancer, ci doar că este utilizată mai degrabă în scop paliativ, adică pentru ameliorarea simptomelor, decât în scop curativ.

Radioterapia rămâne o componentă esențială în tratamentul cancerului, oferind speranță și șanse de vindecare pentru numeroși pacienți. Decizia de a se recurge la această metodă de tratament se ia individualizat, în funcție de tipul și stadiul cancerului și după o analiză atentă a beneficiilor și riscurilor.

Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și nu poate înlocui recomandările unui specialist. Medicul oncolog este singurul care poate decide ce metodă sau metode de tratament pentru cancer sunt cele mai potrivite într-un caz anume!

Surse: 

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/radioterapie

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/radioterapie/intrebari-frecvente

https://www.medlife.ro/pregatirea-pentru-investigatii-imagistice/pregatire-pentru-radioterapie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?