Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

DSP Vrancea, obligată să achite peste o sută de mii de lei – decontul cazărilor din pandemia de Covid

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea trebuie să achite peste 100 de mii de lei Direcției de Asistență Socială (DAS), instituție aflată în subordinea Primăriei Focșani, în urma unui proces. Banii, din ce se explica în acțiune, reprezintă contravaloarea spațiilor hoteliere  – alocația de cazare în valoare de 230/ zi – închiriate la o pensiune din Focșani în perioada 19.04.2020 – 09.05.2020, pe perioada stării de urgență din pandemia de Covid-19. Nu toată suma reprezenta însă cazarea, ci doar 68.310 lei, în timp ce alți 48.295,17 lei fuseseră calculați de DAS Vrancea ca penalități de întârziere.

Aceasta în condițiile în care între cele două instituții a existat un contract pentru decontarea din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor pentru carantină, mai precis pentru închirierea de spații hoteliere pentru repausul dintre ture sau gărzi a personalului din sistemul public sanitar, personal medico-sanitar care interacționa cu pacienții și care opta pentru cazare în afara domiciliului, după programul de lucru. Aceasta a însemnat decontarea în total a cheltuielilor aferente cazării pentru 38 de zile.

Însă, din ce se explica chiar în acțiune, personalul medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea, care trebuia să ocupe parte din camerele din spațiul respectiv, „a refuzat această cazare, deoarece (…) era un loc rău famat”. Cu toate acestea, „deși vila a fost neocupată, (… administratorul – n.r.) a continuat să emită facturi și să solicite plata chiriei/ alocației de cazare în valoare de 230 de lei/ zi pentru locuri neocupate”. Or, în aceste condiții, DAS Focșani a refuzat să facă plata.

De aici, societatea care administra spațiul de cazare a chemat-o în judecată și a câștigat, instituția aflată în subordinea primăriei fiind obligată la plata alocației de cazare în valoare de 230 de lei/ zi pentru 21 de locuri de cazare, care fuseseră parțial ocupate în perioada 19.04.2020 – 09.05.2020. În plus, DAS Focșani a trebuit să achite și penalități, după care a solicitat banii de la DSP Vrancea. Și, cum s-a refuzat plata, s-a ajuns la judecată.

Aici, conform rejust.ro, instanța a constatat că într-adevăr DSP Vrancea trebuie să facă plata și că „prejudiciul cauzat” „constă în suma de 68.310 lei, care de altfel a fost achitată de către reclamantă. În ceea ce privește cererea privind penalitățile de întârziere instanța apreciază că aceasta este o consecință a neexecutării culpabile a reclamantei a obligațiilor contractuale asumate în baza contractului nr. 5031/07.04.2020 și nu pot fi imputabile pârâtei. (…) pârâta nu a făcut dovada unei cauze exoneratoare de vinovăţie cu privire la nerespectarea obligaţiilor contractuale, culpa acesteia fiind prezumată, (…). (…) instanța apreciază că din sentințele civile menționate reiese caracterul cert si exgibil al sumei datorate cu titlu de alocație de cazare pentru perioada 19.04.2020 – 09.05.2020. Față de aceste aspecte, instanța apreciază că aceste condiții necesare angajării răspunderii civile contractuale sunt întrunite și prin urmare va admite în parte cererea formulată de către reclamantă”. Hotărârea judecătoriei nu este totuși definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?