Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în România

          Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, contribuind cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, conform declaraţiilor consilierului prezidenţial Diana Păun, care a subliniat că în fiecare 30 de minute un român moare în urma unui infarct. „În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor… Media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44. (…) Aceste boli sunt cauza principală a deceselor în România, contribuind cu peste jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct. (…) Trebuie să luăm în considerare şi consecinţele economice şi sociale semnificative asociate gestionării acestor afecţiuni şi a dizabilităţilor pe care le provoacă”, a afirmat Păun.

          Consilierul prezidenţial a participat la conferinţa „Pompează Viaţă #CardiomiopatiaContează”, organizată de Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii, în parteneriat cu DC News. În opinia sa, este necesară o abordare integrată a problemei bolilor cardiovasculare.

          Potrivit consilierului prezidenţial, cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici diverşi. Există factori de risc controlabili, a căror gestionare printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare: obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi stres. „Cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici. (…) Există factori de risc controlabili, iar gestionarea lor printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mă refer la obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi chiar stres. Ca medic endocrinolog, pot confirma că stresul şi secreţia excesivă de cortizon pot duce la sindrom metabolic, risc cardiovascular şi altele. Printre factorii de risc ai cardiomiopatiei se numără obezitatea şi consumul cronic de alcool”, a mai menţionat Diana Păun.

          Păun a subliniat că un alt factor de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare este consumul de droguri şi chiar de steroizi anabolizanţi. „Promovarea unui stil de viaţă sănătos este esenţială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a mai adăugat consilierul prezidenţial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?