Ediția: Sâmbătă 13 aprilie 2024 Nr. 6603
Ediția: Sâmbătă 13 aprilie 2024 Nr. 6603

VIDEO! Primarul Cristi Misăilă: Furnizorii de TV/internet știau că au obligația să coboare în subteran cablurile aeriene

Postare Facebook Cristi Valentin Misăilă:

Ca urmare a apariției în mass-media a unor articole despre lucrările la noul sistem de iluminat public din Municipiul Focșani și de demontare a stâlpilor vechi precum și a rețelelor de fire amplasate pe aceștia, reluăm informațiile despre acest proiect, în vederea informării corecte a cetățenilor!

Regretăm că unele persoane din conducerea organizației PNL Vrancea oferă informații manipulatoare despre lucrările derulate în Municipiul Focșani și care nu au nicio legătură cu realitatea.
Lucrările de demontare a stâlpilor vechi de iluminat public fac parte din proiectul european “Reabilitarea, modernizarea si extinderea Sistemului de Iluminat public – Nivelul 1 de prioritate”. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană are o valoare de 19,7 milioane lei – 4,02 milioane euro din care Primăria Municipiului Focșani suportă doar 2%, adică doar 80.000 Euro!

Prin acest proiect a fost realizat un sistem nou de iluminat public cu 1.123 stâlpi de iluminat noi, cu telegestiune și rețea subterană de alimentare cu energie electrică.
Adică 26 kilometri de străzi unde stâlpii nu mai au fire atârnate.
Noul sistem de iluminat public din Municipiul Focșani ne permite să vizualizăm fiecare corp de iluminat pe o hartă pentru a putea comanda luminozitatea dar și pentru a identifica posibile avarii ale lămpilor.

După finalizarea lucrărilor la noul sistem de iluminat public trebuiau executate lucrările de demontare a vechilor stâlpi care aparțin societății Electrica Distribuție.
În acest sens, în septembrie 2022, a fost încheiat un contract între Primăria Municipiului Focșani și societatea Electrica Distribuție referitor la demontarea stâlpilor și dezafectarea rețelelor de cabluri de pe aceștia.
Contractul a avut termen final de execuție data de 31 martie 2024, adică astăzi!
Conform contractului trebuiau demontați nu mai puțin de 703 stâlpi, amplasați pe străzile unde a fost construită noua rețea de iluminat public a Municipiului Focșani. De asemenea, trebuiau eliminate rețelele de cabluri de comunicații de pe stâlpi. Toate aceste lucrări sunt executate de către Electrica Distribuție, cea care deține stâlpii și care încasează chirie pentru rețelele de cabluri ale operatorilor de comunicații – Orange, Vodafone și DiGi.

Mai mult de atât, încă din 2018 a fost aprobată o Hotărâre a Consiliului Local Focșani care stabilea că operatorii care administrează sau dețin rețele supraterane de comunicații, telefonie, transmisii de date și imagini, aveau obligația să introducă aceste cabluri în subteran până în 2021. În anul 2018 au avut loc mai multe întâlniri cu operatorii de rețele prin care s-a agreat un termen maxim de 36 de luni în care să introducă rețelele de cabluri în subteran.
Ulterior, au fost trimise notificări dese către operatorii de comunicații pentru a se conforma prevederilor legale și pentru a muta în subteran rețelele de cabluri.

Unii dintre operatorii de comunicații s-au conformat și au realizat la timp aceste investiții, în timp ce alte firme au tergiversat lucrările pe care trebuiau să le execute astfel încât clienții lor să nu aibă de suferit!
Primăria Municipiul Focșani nu este răspunzătoare pentru eventualele probleme create în furnizarea serviciilor de internet sau telefonie pentru locuitorii din cartierele unde a fost efectuată demontarea stâlpilor.

Pentru eventualele întreruperi în furnizarea acestor servicii, singurii responsabili sunt furnizorii de servicii care nu s-au conformat prevederilor legale chiar și după ce au fost notificați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?