Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Începând de astăzi, România devine stat membru Schengen. e-DAC – noua modalitate de verificare a documentelor

Comunicat de presă, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea:

Începând cu data de 31 martie, România devine stat membru Schengen .
Astfel, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) se elimină.

Totodată, verificările efectuate de polițiști în trafic, pe stradă, la punctele de acces în unitățile de poliție, la ghișeele de eliberare a cazierelor, în incinta unde se susțin testările de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, precum și în alte situații reglementate de lege, vor fi substanțial simplificate, în ceea ce privește timpul necesar pentru procedurile privind stabilirea identității și starea legală a persoanelor.

Concret:
verificările care erau efectuate până acum de către polițiști în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu (în trafic, pe stradă etc.) rămân aceleași, dar se vor face într-un timp operativ.

Ca și până acum, vor fi verificate:
* persoanele care se prezintă la sediul unităților de politie, indiferent de calitatea acestora;
* ⁠persoanele care se prezintă la Serviciul Rutier pentru susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice/ reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce;
* ⁠persoanele identificate cu ocazia efectuării de percheziţii domiciliare, cercetării la faţa locului, executării mandatelor de aducere, de executare a pedepsei, precum și ocupanții vehiculelor oprite pentru control, persoanele care se prezintă la ghișeele pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar
SAU alte categorii de persoane cu privire la care este necesară stabilirea situației legale.

Ce e nou? În cadrul procedurilor de verificare a persoanelor și vehiculelor, vor fi utilizate dispozitive mobile (telefoane/tablete).

Pașii pe care îi urmau polițistii până acum pentru verificarea identității unei persoane/situației legale a acestora sau a vehiculelor într-un timp mai lung, vor fi reduși substanțial de o nouă aplicație care va putea să realizeze rapid interogarea bazelor de date, prin vizualizarea și analizarea informațiilor conținute într-un document de identitate (carte de identitate, permis de conducere, pașaport) sau prin introducerea numărului de înmatriculare al vehiculelor.

eDAC – o modalitate rapidă și eficientă de verificare a documentelor

În cursul nopții trecute, polițiștii vrânceni au fost prezenți pe principalele drumuri din județ, precum și în zonele de interes, pentru creșterea gradului de siguranță

În contextul aderării României la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Începând cu 31 martie a.c., cu ocazia legitimării persoanelor sau al verificărilor autovehiculelor, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au la dispoziție dispozitive electonice mobile (tablete sau telefoane) pe care este instalată aplicația eDAC.

Prin accesarea aplicației eDAC, polițiștii pot interoga rapid și eficient, atât bazele de date ale autorităților române, cât și pe cele existente în spațiul Schengen.

Prin utilizarea de dispozitive mobile se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația oferind rapid datele de identificare ale acesteia, precum și eventuale alerte, dacă există.

În urma acestor alerte, privind identificarea persoanelor urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanelor dispărute, în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații, polițiștii aplicând imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Fiecare patrulă din cadrul structurilor care își desfășoară activitatea în segmentul stradal, precum și fiecare polițist care își desfășoară activitatea la punctele de control acces în sediile de poliție și la ghișeele serviciilor de cazier, au la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau o tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația eDAC.

Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren, astfel fiind simplificată interacțiunea cu cetățenii, în vederea efectuării unui număr mare de verificări.

Comunicat de presă, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea:

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea vor efectua verificarea identității cu ajutorul dispozitivelor mobile de tip smartphone, având instalată aplicația eDAC

În contextul aderării României la spațiul Schengen, controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate. În acest context, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare, prin intermediul aplicației mobile EDAC.

Începând cu data de 31 martie 2024, jandarmii din cadrul structurilor operative ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, alături de ceilalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, vor efectua verificarea identității cu ajutorul dispozitivelor mobile de tip smartphone, având instalată aplicația care conferă acces la bazele de date pentru scopuri operaționale.

Procedura este simplă și rapidă: actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat! Practic, datele nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile așa cum se proceda până în prezent.

❗ Datele personale afișate pe aceste dispozitive beneficiază de protecție și NU pot fi stocate.

Procedura simplifică interacțiunea cu cetățenii și scurtează timpul de verificare.

❗Aplicația va accesa atât bazele de date ce aparțin Autorităților Române cât și cele care țin de Spațiul Schengen!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?