Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Scholz spune că regimul lui Putin l-a omorât pe Navalnîi

Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru moartea politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi, potrivit DPA. „La fel ca toţi ceilalţi, presupun la rândul meu că regimul a fost cel care l-a ucis”, a declarat Scholz luni, la Berlin, la conferinţa redactorilor-şefi ai DPA. „Rusia este o dictatură”, iar „moartea lui este acum consecinţa unei dictaturi”, a adăugat cancelarul. Navalnîi a murit pe 16 februarie în lagărul de prizonieri cu numele neoficial „Lupul polar” din regiunea arctică siberiană Iamal, au declarat autorităţile ruse. Circumstanţele morţii sale rămân neclare.

Principalul disident al Rusiei, slăbit de un atac cu otravă şi de izolarea repetată în lagăr, s-ar fi prăbuşit în timp ce se antrena în curtea îngheţată a închisorii şi a murit în ciuda încercărilor de a-l resuscita. Potrivit echipei lui Navalnîi, certificatul de deces menţionează cauze „naturale”. Este dificil de spus dacă moartea lui Navaln îi va slăbi sau va întări opoziţia, a spus Scholz. „În orice caz, este clar că toţi cei care se opun au nevoie de mult curaj”, a adăugat el.

Scholz a mai spus că situaţia este acum chiar mai periculoasă decât în timpul ultimei sale vizite la Moscova. „În acelaşi timp, putem vedea că preşedintele rus şi toţi cei care îl susţin politic se tem foarte mult”, a precizat el, menţionând că acest lucru poate fi văzut prin faptul că singurul candidat prezidenţial susţinut de opoziţie a fost exclus de pe buletinul de vot.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?