Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Panciu. Centrul de Zi ‘Pinocchio’ – ‘acasă’ pentru aproape 50 de copii din familii defavorizate

De mai bine de 20 de ani, zeci de elevi de gimnaziu din Panciu îşi dau întâlnire zilnic la Centrul ”Pinocchio”, acolo unde socializează, se joacă împreună, îşi fac temele pentru a doua zi şi primesc o masă caldă. Începutul nu a fost uşor, dar eforturile au dat roade în timp. Centrul a fost ani la rând casă pentru mulţi dintre părinţii copiilor care îl frecventează astăzi şi îşi propune să facă ceea ce, de multe ori, familiile nu reuşesc. Pentru că, spun reprezentanţii Centrului, numai prin educaţie copiii pot să aibă un viitor mai bun.

„Centrul ‘Pinocchio’ a luat naştere în 2001, dintr-o necesitate. Atunci, câţiva voluntari italieni care au încercat să contribuie la construcţia şi reconstrucţia unor case din zona Panciu au realizat că problemele erau mult mai mari decât a-i ajuta să-şi facă o casă şi să o întreţină şi au considerat că educaţia este principalul pas pe care trebuie să-l facă. Şi aşa s-a născut ideea înfiinţării acestui Centru. La început aveam activităţi doar vara, dar apoi ne-am înfiinţat ca asociaţie şi am început să lucrăm permanent cu copiii din zona defavorizată a oraşului Panciu. În principal, aceşti copii sunt de etnie romă, dar şi copii cu probleme din toate familiile din oraşul Panciu. Bineînţeles că la început a fost o muncă grea ca oamenii să înţeleagă că este nevoie de educaţie, pentru că aceasta nu făcea parte dintr-o preocupare a lor. Din cauza condiţiilor lor de trai, principala lor problemă era aceea de a-şi asigura traiul de zi cu zi, iar educaţia era ceva neimportant. Dar, lucrând permanent cu copiii, cu părinţii lor, cu comunitatea, am reuşit să implementăm această idee a nevoii de educaţie în această comunitate. Am întregit astfel un cerc şi am reuşit să atragem copiii şi părinţii să adere la această idee, de educaţie. Am ajuns să avem astăzi o capacitate de 48 de copii, cu o frecvenţă zilnică de peste 25 de copii. Încercăm să-i ajutăm aşa cum poate şi familiile şi-ar dori, dar, de multe ori, nu reuşesc”, mărturiseşte Mihai Matache, asistent social şi coordonator al Centrului de Zi ”Pinocchio”.

Iar munca de lămurire cu părinţii continuă şi astăzi, pentru a-i face să înţeleagă de ce este bine ca micuţii lor să frecventeze Centrul unde nu doar că beneficiază de o masă caldă, pentru unii singura din zi, dar au parte şi de multe activităţi nonformale menite să creeze deprinderi de viaţă. „În fiecare zi, copiii vin la Centru direct de la şcoală, după ora 12,00. Aici se joacă, au un program de recreere organizat atât de personalul nostru, dar şi de ei, prin activităţi spontane, astfel încât copiii să se destindă după orele de şcoală. Le asigurăm şi o masă caldă în fiecare zi, urmată de o altă perioadă scurtă de relaxare. Apoi încep să facă lecţiile de a doua zi şi, bineînţeles, în paralel desfăşurăm şi activităţi nonformale. Cei care au reuşit să-şi facă temele mai devreme vor desfăşura activităţile nonformale pe care noi le avem pregătite pentru ei, activităţi foarte diverse, în principal pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă. Asta este cel mai important – ca acel copil să capete nişte competenţe, astfel încât să se poată descurca mai uşor în viaţă. Suntem aici de peste 20 de ani. De această perioadă a fost nevoie ca să putem să convingem părinţii de utilitatea şi necesitatea a ceea ce noi facem aici. Şi încă mai ducem această muncă de lămurire cu părinţii. Bineînţeles, faptul că deja acum s-a ajuns ca acei copii care au fost aici să aibă la rândul lor copii care vin la Centru ne ajută. Cu aceştia este foarte uşor, pentru că au înţeles că activitatea de la Centru i-a ajutat foarte mult şi au văzut viaţa cu alţi ochi şi îşi doresc ca şi copiii lor să trăiască acele momente de bucurie, să înveţe acele lucruri frumoase pe care ei le-au văzut la Centru. Cu aceşti părinţi colaborăm foarte bine, pentru că ei deja ştiu ce se poate face aici şi cum noi putem să-i ajutăm”, spune Mihai Matache.

Voluntariatul reprezintă o altă componentă a asociaţiei şi este indispensabil pentru ca activităţile Centrului să se desfăşoare la standarde ridicate. Şi chiar dacă cei mai mulţi voluntari vin din străinătate, Centrul îşi propune să atragă cât mai mulţi voluntari şi din rândurile comunităţii locale. „Voluntariatul reprezintă o altă activitate a asociaţiei noastre. Avem Centrul de Zi şi Centrul de Voluntariat, iar acest Centru de Voluntariat ne este absolut necesar. Şi dacă nu am avea ajutorul acestor voluntari care vin din străinătate prin Corpul European de Solidaritate, finanţat de Uniunea Europeană, sau prin Serviciul Civil Italian, finanţat de Guvernul italian, nu am putea să ne desfăşurăm activitatea la nivelul la care o facem şi cu rezultatele pe care noi le considerăm ca fiind bune. Avem colaborări şi cu alte ONG-uri din Italia, Bambini di Romania, cu Educatori fără Frontiere, care organizează aici activităţi de două – trei săptămâni, care ne sunt foarte utile, pentru că ajută la diversificarea activităţilor cu copiii. Mai sunt şi diferite campanii pe care dumnealor încearcă să le organizeze acolo, în Italia, pentru a ne susţine cu fondurile necesare pentru activităţile noastre. Cu voluntarii români e mai greu. În România, voluntariatul nu este foarte bine structurat ca idee, ca şi aport pe care îl poate aduce la dezvoltarea abilităţilor personale şi nu numai. Avem totuşi şi voluntari din comunitate, în principal de la liceele din Panciu, pe care încercăm să îi creştem an de an. Sunt tineri cu care ne mândrim, pentru că ne ajută mult, dar şi pentru că ei vor fi cei care mâine vor prelua activităţile noastre şi vor transmite această idee a voluntariatului în comunitate”, consideră Matache.

Lucia vine din Italia, de la Ferrara. A făcut voluntariat şi în ţara natală, dar la Panciu a găsit o adevărată familie. Asta nu a împiedicat-o să vadă diferenţa între modul în care comunitatea înţelege să sprijine asociaţiile în Italia şi situaţia din România. (…)

Şi Antonella, de loc din Toscana, a dorit să lucreze cu copiii din Centru pentru a-i ajuta să îşi descopere creativitatea, dar susţine că această activitate o ajută şi pe ea să se dezvolte la nivel personal. (…) Iar copiii sunt cât se poate de fericiţi în cele câteva ore pe care le petrec la Centru. Este de ajuns să stai de vorbă cu ei pentru a vedea cât de bine se simt aici. (…)

Toate activităţile pe care aceşti copii le fac în Centru sunt gratuite, dar fondurile necesare nu sunt întotdeauna simplu de obţinut. Cu toate acestea, reprezentanţii Centrului fac eforturi să ducă mai departe activităţile, dar şi să ajute familiile copiilor care îl frecventează. (…) Centrul de Zi este organizat şi susţinut de Asociaţia Lumea lui Pinocchio, o organizaţie nonprofit, care îşi propune, printre altele, să contribuie la reducerea analfabetismului în rândul copiilor din oraşul Panciu, cu accent pe categoriile cele mai dezavantajate, să încurajeze voluntariatul activ al tinerilor, dar şi să responsabilizeze părinţii privind educaţia copiilor.

 

Articolul INTEGRAL pe – https://t.ly/62d-N

 

Autor: Dana Lepădatu

Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?