Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Sute de pacienți vindecați, datorită specialiștilor din compartimentul urologie al Spitalului Militar Focșani

Postare Facebook Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani:

Un minut pentru sănătate – Litiaza vezicală (pietre la vezica urinară)

Litiaza vezicală poate fi primitivă, de regulă, la copii și secundară, frecventă la adulți, ca urmare a disfuncțiilor vezicii urinare sau a multiplelor cauze de obstrucție subvezicală.
Este mai frecventă la sexul masculin, ca urmare a lungimii mai mari a uretrei față de cel feminin și, respectiv, a mai multor tipuri de obstrucții.
Ca manifestări întâlnite cităm: durere în abdomenul inferior, sângerare în urină, jet urinar cu întreruperi, usturimi urinare frecvente și urină tulbure, cu miros schimbat. Cel mai frecvent ecoografia evidențiază calculii vezicali iar cistoscopia dă detalii de număr, dimensiuni, aspect și tipul de obstacol cauzator.
Rezolvarea acestei patologii vezicale se poate face în două maniere:
– endoscopic, pe cale transuretrală, când dimensiunile calculilor sunt până la 2-2,5 cm diametru;
– deschis – transvezical la dimensiuni peste 3 cm diametru al calculilor.

În cadrul Compartimentului de Urologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani se realizează, de rutină, aceste procedee chirurgicale de circa 17 ani. În acest interval de timp câteva sute de pacienți au fost vindecați prin cele două metode, rareori ei prezentând recidive ale calculilor datorită rezolvării concomitente sau ulterioare și a cauzelor obstructive (uretrale, prostatice sau vezicale) prin intervenții chirurgicale sau tratament conservator.

În acest compartiment serviciile medicale sunt asigurate de o echipă medicală formată din specialiști dedicați:
Dr. Buruiană Iulian- Șef compartiment urologie, medic primar urolog, membru ARU (Asociația română de urologie), membru EAU (European association of urology);
Dr. Anghel Radu, medic specialist urolog, membru ARU (Asociația română de urologie), membru EAU (European association of urology).

Sănătate, vocație, tradiție!

Text/foto: P.c.c. medic Buruiană Iulian/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?