Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO! Polițiștii vrânceni, la bilanț; deși IPJ Vrancea are un deficit de personal, inspectorul șef asigură că nu sunt motive de îngrijorare pentru cetățeni

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost prezentate principalele date privind activitatea desfășurată de polițiștii vrânceni pe parcursul anului trecut. Au fost prezentate rezultatele pe domenii de activitate, detalii fiind oferite de inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, alături de care au fost prezenți comisarul șef Ionel Lal, cel care conduce Serviciul Ordine Publică, și de comisarul șef Claudiu Marinică, șeful Serviciului Rutier.

Anul trecut, IPJ Vrancea a funcționat cu 76,59% din personal, acesta fiind procentul de încadrare al funcțiilor, despre care însă comisarul șef Remus Nica a subliniat că nu ridică probleme în ceea ce privește oferirea gradului de siguranță necesar cetățenilor. „Toate localitățile au personal, nu există niciun post de poliție în mediul rural care să nu aibă minim doi lucrători. Mai sunt într-adevăr posturi vacante, care vor fi încadrate în perioada următoare. Deficitul se încadrează la procentul de la nivel național”, a precizat comisarul șef Remus Nica.
Aceasta în condițiile în care polițiștii vrânceni au în vedere siguranța tuturor celor din județ, de la mic la mare, dat fiind că, spre exemplu, sunt desfășurate acțiuni și intervenții atât pentru prevenirea criminalității, cât și pentru siguranța în școli. Ca o concluzie a anului 2023, ar fi faptul că au scăzut faptele de tâlhărie, precum și numărul apelurilor la 112 sau al accidentelor rutiere grave – comparativ cu anul 2022. Astfel, în 2023 în județ au avut loc 99 de accidente grave, soldate cu decesul a 29 de persoane, ceea ce, ca pondere, reprezintă un total de 2,2% din totalul accidentelor grave de la nivel național.
O altă cifră – 9.417 o reprezintă numărul de infracțiuni sesizate, cele mai multe, peste 5.900, fiind de natură judiciară. Vestea bună este că nu există în lucru dosare penale privind infracțiuni grave cu autori neidentificați. Anul trecut de altfel au fost identificați inclusiv membrii unor grupări de criminalitate organizată, cei mai mulți dintre aceștia fiind trimiși în judecată în stare de arest preventiv. Pe această linie, pe tot parcursul anului trecut, polițiștii vrânceni au reușit să indisponibilizeze importante cantități de droguri, inclusiv MDMA, cocaină, Ketamină sau ecstasy.
Alte detalii oferite astăzi au vizat sistemul integrat de monitorizare electronică, dat fiind că în octombrie 2022 Vrancea devenea județ pilot de implementare. Iar în 2023 s-a acționat la sute astfel de cazuri sesizate, în cele 12 luni fiind emise 219 ordine de protecție, 335 ordine de protecție provizorie și au fost montate 92 de dispozitive de monitorizare electronică. Cazuri de agresiuni au fost și în școli, acolo unde polițiștii vrânceni derulează periodic campanii. Una dintre acestea a privit prevenirea portului și folosirii fără drept de obiecte periculoase în unitățile de învățământ preuniversitar, în cadrul căreia au fost realizate 234 de activități.
„Din cele 57 de infracțiuni înregistrate, 42 au fost de lovire, 6 contra patrimoniului (furt), 4 de purtare abuzivă, o infracțiune de împiedicare a accesului la educație, una de neglijență în serviciu, o agresiune sexuală, o amenințare și o distrugere”, se detaliază în documentul prezentat de polițiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?