Un tractorist fără permis și posibil băut a avariat un autoturism parcat, în Popești

0
408

Comunicat de presă:

Implicat într-un eveniment rutier fără victime, fără a deține permis de conducere, a refuzat prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 06 februarie a.c.,  ora 21.48, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Cotești au fost sesizațí prin SNUAU 112 de către un bărbat din comuna Popești, despre faptul că, autoturismul său care era parcat, i-a fost avariat de un tractor care circula pe drumul public. Polițiștii au identificat bărbatul de 36 de ani care conducea tractorul și, întrucât emana halenă alcoolică, i-au solicitat să fie testat cu aparatul etilotest. Acesta a refuzat, inclusiv să îi fie prelevate mostre biologice într-o unitate medicală, în vederea stabilirii alcoolemiei. Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de monstre biologice.

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1485 – 3300 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M  B U N !

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 7 februarie 2024

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here