Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Patru elevi răniţi după ce a căzut tavanul sălii de clasă peste ei, în județul Sibiu

Patru elevi au fost răniţi uşor, miercuri, după ce a căzut peste ei, în clasă, tavanul de la Şcoala Gimnazială din localitatea Loamneş, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu. „ISU Sibiu intervine de urgentă la Şcoala Gimnazială Alămor, din localitatea Loamneş acolo unde s-a prăbuşit tavanul unei săli de clasă. La faţa locului au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două echipaje SMURD dintre care una cu medic şi maşina medicului de urgentă. La momentul prăbuşirii în sala de clasă se aflau 4 elevi aceştia fiind răniţi uşor. Echipajele medicale i-au evaluat, elevii au vârste cuprinse între 11 şi 15, două fete şi doi băieţi, sunt conştienţi şi acuză dureri la membrele superioare şi dureri cervicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Andreea Ştefan. Copiii au fost transportaţi la Urgenţa Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare şi distrugere din culpă, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter. „În cauză, la nivelul Poliţiei Oraşului Ocna Sibiului, s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă, urmând a fi propusă soluţie legală prin unitatea de parchet competentă, în speţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu”, a explicat Elena Welter. Potrivit sursei citate, în clasa unde a căzut tavanul fals învăţau 12 copii. Patru au fost răniţi uşor. „La data de 7 februarie, în jurul orei 12,00, prin apel 112, IPJ Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că plafonul din rigips al unei clase din Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII Alămor ar fi căzut peste mai mulţi elevi. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă poliţişti şi echipaje medicale, constatându-se că cele sesizate se confirmă. Incidentul s-ar fi produs imediat după terminarea pauzei. În sala de clasă învăţau 12 elevi de clasele a V-a şi a VIII-a, clase comasate, efectuându-se cercetări pentru stabilirea numărului de persoane aflate în clasă în momentul producerii evenimentului. Patru elevi, două fete şi doi băieţi, au necesitat transport la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare, prezentând traumatisme minore”, a mai precizat Elena Welter.

În urma incidentului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sibiu a decis să mute elevii de la etajul I al şcolii în alt corp de clădire. „S-a hotărât ca aceste clase de la etajul 1 din corpul afectat să fie mutate, de mâine, în corpul de clădire alăturat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, profesorul inspector Constantin Dincă. Potrivit acestuia, clădirea şcolii unde a căzut tavanul fals a fost construită în 1936, aici fiind montat tavan fals în perioada 2006-2007. Această şcoală se află pe lista de investiţii din PNRR, susţine Dincă. „În urma informaţiei primite, ISJ Sibiu a realizat o inspecţie tematică la Şcoala Gimnazială Alămor. S-a constat că tavanul fals al clasei s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 m pătraţi. Au fost surprinşi patru elevi, două fete şi doi băieţi, aceştia fiind în spatele clasei, tavanul prăbuşindu-se dinspre uşă către spatele clasei”, a transmis Constantin Dincă.

Şcoala este administrată de Primăria Comunei Loamneş. La această şcoală învaţă atât în clădirea veche, cât şi în cealaltă, mai nouă, „82 de copii, de la grădiniţă la clasa a VIII-a”, potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă.

Primarul localităţii, Maria Greavu, a declarat pentru AGERPRES că „singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră”, a explicat primarul Maria Greavu.

Potrivit primarului, în sala de clasă s-ar fi auzit un zgomot de la tavan, cu o jumătate de oră înainte ca acesta să se prăbuşească. „Au zis că înainte cu o jumătate de oră, o oră, au auzit ceva, un pic de zgomot şi după aceea copiii au ieşit în pauză. Cred că şi copiii au trântit uşa, pentru că este o clasă cu care am avut o grămadă de probleme. Mai trânteau uşa, geamurile”, a mai spus primarul Maria Greavu.

Un singur copil dintre cei patru peste care a căzut tavanul clasei a rămas internat în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, în Secţia de Chirurgie, însă nu a fost operat, iar starea lui nu este gravă, a declarat, pentru AGERPRES, managerul spitalului, Camelia Grigore.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reacţionat, miercuri, după incidentul produs la o şcoală din comuna Loamneş, judeţul Sibiu, apreciind că „este absolut regretabil că elevii au fost puşi din nou în situaţia în care să fie în pericol” de infrastructura şcolară perimată. Ministrul a adăugat că, din informaţiile deţinute, clădirea în care s-a prăbuşit tavanul unei săli de clasă nu apare ca fiind cu risc seismic şi că aşteaptă rezultatele evaluării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?