În 6 localități vrâncene, au ars într-o singură zi, în total, peste 650 hectare de vegetație uscată

0
2352

Fiți responsabili! Nu mai dați foc vegetației uscate!
Peste 650 ha de vegetație uscată arse într-o singură zi

Facem din nou apel către cetățeni să renunțe la curățarea terenurilor prin utilizarea focului deschis și arderea resturilor vegetale! ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!
În ultimele 24 de ore echipajele pompierilor militari și serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru limitarea pagubelor și înlăturarea efectelor produse de incendiile de vegetație uscată pe raza comunelor Dumitrești, Gura Caliței, Bolotești, Popești, Tâmboiești și Țifești.
Ca urmare a acestor incendii au fost afectate peste 650 ha de vegetație uscată, mărăciniș, vegetație ierboasă înaltă, litieră, cioate și doborâturi.
Peste 100 pompieri militari din cadrul ISU Vrancea, cu 23 mijloace tehnice, și peste 70 persoane din cadrul SVSU Dumitrești și Gura Caliței, IPJ Vrancea, Salvamont Vrancea, Ocolului Silvic Dumitrești și Gărzii Forestiere Focșani, sprijiniți de cetățeni, au intervenit, timp de mai mult de 12 ore, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta în foarte multe focare de diferite mărimi, pe raza a două comune, Dumitrești și Gura Caliței, în zone greu accesibile și în condiții de vânt în rafale, punând în pericol locuințele și anexele populației, fondul forestier și alte bunuri materiale, acționându-se în sistem integrat, cu toate forțele și mijloacele din dotare pentru limitarea extinderii și lichidarea acestuia. Suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 600 ha.
Incendiile de vegetație uscată, miriști și deșeuri menajere pot avea consecințe grave asupra comunității, prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.
Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc, sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here