Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Regina Margrethe a-II-a Danemarcei câştigă „Oscarul” danez pentru cel mai bun designer de costume

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care a abdicat în ianuarie în favoarea fiului său Frederik, a câştigat sâmbătă echivalentul danez al Premiului Oscar pentru cel mai bun designer de costume, transmite AFP. Fostul monarh a fost recompensată cu un Premiu Robert pentru contribuţia sa la filmul Netflix „Ehrengard: The Art of Seduction”, o adaptare după o carte a autoarei daneze Karen Blixen – cunoscută mai ales pentru memoriile sale „Out of Africa” – şi regizat de Bille August, unul dintre cei mai apreciaţi regizori danezi.

Regina, care a invocat probleme de sănătate la anunţarea abdicării sale surprinzătoare, în timpul discursului său anual de Anul Nou, nu a fost prezentă, sâmbătă, la ceremonia de premiere de la Copenhaga. Producătorul filmului, Marcella Dichmann, a acceptat premiul în numele său. Pe lângă îndatoririle sale regale, Margrethe a II-a şi-a făcut un nume ca artistă, de-a lungul anilor. Ea este pictor şi ilustrator şi a lucrat de nenumărate ori ca scenografă şi costumieră pentru Baletul Regal Danez şi Teatrul Regal Danez.

Regina a conceput, de asemenea, decorurile pentru „Ehrengard: The Art of Seduction”, fiind de asemenea nominalizată la un Premiu Robert la această categorie. Foarte populară în Danemarca, Margrethe a studiat la Cambridge, în Anglia şi la Sorbona, în Paris şi vorbeşte fluent limbile engleză, franceză, germană şi suedeză. Ea a tradus, de asemenea, piese de teatru, inclusiv „Tous les hommes sont mortels” de Simone de Beauvoir, împreună cu soţul său de origine franceză, prinţul consort Henrik, sub pseudonim.

Totodată, ea a ilustrat mai multe cărţi, inclusiv o ediţie daneză din 2002 a „Stăpânului inelelor” de J.R.R. Tolkien, iar picturile sale au fost expuse în muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate. Regina Margrethe a II-a Danemarcei a suferit o intervenţie chirurgicală la spate anul trecut şi şi-a anunţat abdicarea în discursul ei de Anul Nou după o domnie de 52 de ani. După ce a semnat declaraţia oficială de abdicare, la 14 ianuarie, fiul ei cel mare, Frederik, în vârstă de 55 de ani, a devenit noul şef de stat din Danemarca. Ea şi-a păstrat titlul de regină după abdicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?