Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Bilanțul activității Tribunalului Vrancea în 2023; ,,Foarte eficient”, gradul de performanță a instanţelor vrâncene

Astăzi, 2 februarie 2024, la Tribunalul Vrancea a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia a fost analizată activitatea derulată pe parcursul anului 2023. Activitățile au fost coordonate de către Președintele Tribunalului Vrancea – Judecător Dinu JELEA și au beneficiat de participarea a numeroși reprezentanți ai unor instituții cu care instanța colaborează, între care:
– Judecător Mihaela-Laura RADU – membru ales CSM – Judecător Narcis ERCULESCU – membru ales CSM
– Alina – Ștefania GORGHIU – Ministrul Justiției
– Judecător Doru BENESCU – Președinte Curtea de Apel Galați
– Judecător Alexandru BLEOANCĂ – Vicepreședinte Curtea de Apel Galați
– Procuror şef birou Liviu Georgian OPRIȘAN – D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea,
– Procuror Ionuţ DRÎMBĂ – D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea,
– Colonel magistrat Gheorghe STANCIU – Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea)
– Comisar șef de poliție Remus Gherasim NICA – Inspector Șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean
Vrancea
– Colonel Adrian BABIŞ – Inspector șef al I.J.J. Vrancea
– Decanul Baroului Vrancea – avocat George Gabriel NICOLAE
– Șeful Servicului de Probațiune Vrancea Costel CONSTANDACHE

Analiza activității a relevat menținerea trendului crescător al volumului de activitate atât la Tribunalul Vrancea, cât și în ceea ce privește judecătoriile din circumscripție, respectiv Judecătoria Focșani, Judecătoria Adjud și Judecătoria Panciu. Numărul total al dosarelor aflate pe rolul instanțelor vrâncene pe parcursul anului trecut a fost de aproximativ 55.500 de dosare, dintre care s-au aflat pe rolul Tribunalului Vrancea 7.244 de dosare (2.223 de dosare pe rol la 01.01.2023 + 5.021 dosare nou înregistrate pe parcursul anului 2023). Dintre acestea au fost soluționate 5.270 de dosare, ceea ce corespunde unei operativități de 105% (fiind soluționate mai multe dosare decât numărul celor nou intrate).
Din numărul dosarelor nou intrate pe rolul Tribunalului Vrancea pe parcursul anului trecut, 45% s-au înregistrat pe rolul Secției a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, 30% au intrat pe rolul Secției I civilă și 25% dintre dosarele nou înregistrate au revenit spre soluționare Secției Penale. Din numărul cauzelor soluționate pe parcursul anului 2023 (adică 5.270 dosare), 47% au fost soluționate de către Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, 28% de către Secția I civilă și 25% de către Secția Penală.

La Secția I civilă a Tribunalului Vrancea s-a constatat o creştere a volumului general de activitate,
cu un procent de 12,75 %, comparativ cu anul 2022. În raport de fazele procesuale, pe rolul acestei secții s-au înregistrat 798 dosare nou intrate în fond, 655 dosare nou intrate în apel și 61 dosare nou intrate în recurs. După materie, din totalul de 1.514 cauze nou intrate, 436 au fost litigii de muncă și asigurări sociale, 424 cauze au fost litigii privind minorii și familia și 653 dosare au avut ca obiect alte litigii civile.
Și la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal s-a constatat o uşoară creştere a volumului general de activitate, cu un procent de 3,22 %, comparativ cu anul 2022. În raport de faza procesuală, pe rolul acestei secții au fost înregistrate 895 dosare noi în fond, alături de 238 dosare de insolvenţă, 1.413 cauze în apel și 14 recursuri. După materie, din totalul de 2.322 cauze nou intrate, 1.588 au fost în materia contenciosului administrativ și fiscal, 496 cauze au fost litigii cu profesionişti (foste comerciale) și 238 dosare au privit procedura insolvenței.
La Secția Penală, volumul general de activitate a înregistrat o uşoară scădere, cu un procent de 2,48%, comparativ cu anul 2022. În raport de fazele procesuale, pe rolul acestei secții s-au înregistrat 758 dosare nou intrate în fond și 427 dosare nou intrate în contestație. După materie, din totalul de 1.185 cauze nou intrate, 4 au fost cauze penale cu minori, 7 au fost cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, 19 au fost cauze având ca obiect infracțiuni de criminalitate organizată și 1.155 dosare au avut alte obiecte penale.
Urmare a acestui volum de activitate, încărcătura pe judecător la nivelul Tribunalul Vrancea a fost,
în anul 2023, de 586 cauze, la calculul acesteia avându-se în vedere compunerea completurilor colegiale (2 judecători în contestație, 2/3 judecători în apel şi 3 judecători în recurs).
Analizând activitatea derulată pe parcursul anului 2023 și din perspectiva indicelui de atacabilitate a
hotărârilor judecătorești, care este de natură să contribuie la garantarea calității funcționării sistemului judiciar și reflectă gradul de satisfacere, respectiv de convingere a justițiabililor cu privire la justețea hotărârilor pronunțate de instanțe, s-a constatat că, la nivelul Tribunalului Vrancea, ponderea atacabilității din totalul hotărârilor pronunțate (inclusiv cele pronunțate pe parcursul procedurii insolvenței) este de 18% (din totalul de 5.270 hotărâri au fost supuse controlului judiciar 951 de hotărâri). Comparativ cu anul 2022, când acest indice era de 18,7%, acest procent este sensibil mai mic.
În ceea ce privește indicele de desființare a hotărârilor judecătorești în căile de atac la nivelul Tribunalului Vrancea, calculat la numărul total de hotărâri pronunțate (inclusiv cele pronunțate pe parcursul procedurii insolvenței, precum si cele privind verificarea măsurii arestării), acesta este de 4,9%, în scădere comparativ cu anul 2022, când a fost de 5,9%.

Din perspectiva indicatorilor de eficiență promovați de CSM pentru analiza activităţii instanţelor, în
anul 2023, Tribunalul Vrancea s-a încadrat în gradul de performanță ,,Foarte eficient”, acesta fiind rezultatul următorilor 5 indicatori: rata de soluționare a dosarelor (operativitatea), stocul de dosare, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluționare și redactările peste termenul legal.

Referitor la resursele umane aflate la dispoziție pe parcursul anului 2023, schema de personal a
acestei instanțe a rămas neschimbată (88 posturi aprobate). Deși la începutul anului erau vacante 6 posturi de judecător (din cele 27 în schemă), acestea au fost ocupate în mare parte pe parcursul anului trecut ca urmare a
concursurilor de promovare în funcții de execuție. Astfel, la finalul perioadei de referință mai era vacant doar 1 post de judecător. Schema de personal auxiliar de specialitate prevede 40 de posturi, toate fiind ocupate.

Din perspectiva resurselor materiale gestionate pe parcursul anului trecut, este de subliniat faptul că
activitatea economico-financiară şi administrativă desfăşurată de Tribunalul Vrancea a urmărit asigurarea condiţiilor materiale, astfel încât personalul să îşi îndeplinească sarcinile la un nivel calitativ superior, utilizându-se cu maximă eficienţă sumele alocate prin buget. Creditele bugetare deschise au fost consumate potrivit destinației aprobate pentru cheltuielile strict legate de activitatea proprie a Tribunalului Vrancea și a judecătoriilor arondate. La angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor s-a avut în vedere respectarea criteriilor de legalitate, realitate, oportunitate și eficiență.

Dintre obiectivele stabilite pentru anul 2024, fac parte și următoarele:
– Îmbunătățirea indicatorilor de eficiență și eficacitate;
– Ocuparea schemei de personal la judecătoriile arondate – componenta judecători;
– Suplimentarea fondurilor pentru buna funcţionare a Tribunalului Vrancea și a instanțelor arondate;
– Continuarea demersurilor pentru informatizarea instanţelor;
– Continuarea dezvoltării proiectelor de arhivare electronică a dosarelor prin intermediul sistemului informatic InfoDosar și a celui de comunicare electronică a documentelor către părți prin intermediul sistemului informatic Transmitere Documente Securizat (TDS), proiecte inițiate de conducerea Curții de Apel Galați;
– Continuarea demersurilor în vederea construirii Palatului de Justiție Vrancea;
– Reparaţii capitale și consolidarea sediului Secţiei a II-a civilă, de contencios administrative şi fiscal din cadrul Tribunalului Vrancea;
– Reparații capitale la Judecătoria Adjud;
Ca și în anii anteriori, misiunea Tribunalului Vrancea trebuie să fie, în mod evident, orientată spre direcţiile de acţiune ce ghidează întreg sistemul, cu precădere urmărindu-se ca scopuri:
• Orientarea spre justiţiabil;
• Construirea unei culturi a muncii performante;
• Organizarea mai eficientă a activităţii Tribunalului şi a instanţelor arondate;
• Dezvoltarea în continuarea a unor relaţii de bună colaborare cu factorii (instituţii, persoane) implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie.

COMUNICAT DE PRESĂ,

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL TRIBUNALULUI VRANCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?