Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ajutoare financiare pentru focșănenii aflați în situații speciale, inclusiv pentru victimele violenţei domestice

Focșănenii aflați în situații speciale vor putea primi ajutoare financiare din partea Primăriei pentru a depăși momentele dificile. Un proiect de hotărâre introdus în dezbatere publică arată categoriile de ajutoare și prestații financiare care pot fi acordate de la bugetul local. Astfel, vor putea fi acordate ajutoare de urgență pentru familiile sau persoanele care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii; ajutoare comunitare pentru persoanele singure și familiile aflate în situații de dificultate, pe baza nevoilor identificate prin anchetă socială.

Vor mai fi acordate prestații financiare excepționale pentru familia care îngrijește copilul și care se confruntă temporar cu probleme financiare determinate de o situație excepțională și care pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului, în valoare de maxim 2.500 lei, dar și ajutoare financiare pentru obținerea certificatelor medico-legale precum și pentru asigurarea cheltuielilor cu asistența medicală a victimelor violenței domestice care nu sunt asigurate medical și care sunt luate în evidență de către Direcția de Asistență Socială (DAS) Focșani.

Aceste ajutoare însă nu se acordă în orice condiții. Proiectul de hotărâre stabilește că o persoană sau o familie poate primi un asemenea ajutor doar o dată în cursul unui an, în limita fondurilor alocate din bugetul local. Ajutoarele pot fi obținute în baza unei cereri care, alături de documentele justificative solicitate, trebuie depusă la DAS Focșani. Ulterior, inspectorii din cadrul Serviciului Beneficii Sociale efectuează verificarea administrativă a cererii și a condițiilor de eligibilitate și, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrare, se efectuează verificarea în teren.

Dacă situațiile sunt confirmate, la finalul procedurii, în baza Dispoziției primarului municipiului Focșani, se întocmește Statul de plată, iar serviciul de specialitate din cadrul DAS Focșani va efectua plata ajutorului de urgență. Solicitantul ajutorului de urgență va ridica acest beneficiu în baza actului de identitate prezentat în original. Situațiile deosebite când pot acordate aceste ajutoare financiare:

  1. În cazul persoanelor singure sau familiilor aflate în situații de necesitate în urma unor calamități naturale, incendiilor, epidemii, epizootii sau altor accidente care duc la distrugerea de bunuri imobile (locuința), în funcție de gravitatea acestora și a Procesului verbal de intervenție emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea.
  2. Situația medicală deosebită, apărută ca urmare a unor afecțiuni oncologice, care impune efectuarea de intervenții chirurgicale și/ sau tratamente pre/ post operatorii de specialitate și/ sau achiziționarea de dispozitive medicale ale căror costuri sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate.
  3. Situația medicală deosebită, apărută ca urmare a unor afecțiuni acute sau cronice, care impun efectuarea de intervenții chirurgicale și/ sau tratamente pre/ post operatorii de specialitate și/ sau achiziționarea de dispozitive medicale ale căror costuri sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate.
  4. Situația medicală deosebită, apărută ca urmare a unor afecțiuni acute sau cronice, care impun tratamente lunare, analize și investigații medicale, medicamente, tratamente naturiste/ homeopate, materiale și dispozitive medicale etc., care nu sunt compensate sau sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate.
  5. Situația deosebită survenită ca urmare decesului unei persoane în străinătate, pentru repatrierea căreia familia trebuie să suporte cheltuieli ale căror costuri nu pot fi acoperite integral din bugetul familiei.
  6. Situația deosebită ca urmare a decesului unei persoane singure sau a unei persoane din familie ale cărei venituri nete pe membru de familie sunt sub nivelul salariului minim pe economie, când persoana decedată nu a avut asigurate contribuțiile la fondul asigurărilor sociale de stat, urmașii acestora neputând beneficia de ajutor de înmormântare din partea altor instituții.
  7. Situații de dificultate și pentru prevenirea sau reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială ale unuia sau mai multor membri din familiile beneficiare de venit minim de incluziune, a căror nevoie identificată constituie o situație particulară și necesită intervenție individualizată.
  8. Alte situații de necesitate apărute ca urmare a unor evenimente neprevăzute, confirmate prin evaluarea de teren.
  9. Situația de dificultate apărută pentru familia care îngrijește copilul și care se confruntă temporar cu probleme financiare determinate de o situație excepțională și care pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului.
  10. Situația apărută, în cazurile sociale grave, pentru obținerea certificatelor medico legale pentru victimele violenței în familie.
  11. În cazurile de violenţă domestică constatate în urma luării în evidenţă a victimei de către Direcția de Asistență Socială Focșani, cheltuielile cu asistenţa medicală a victimelor violenţei domestice care nu sunt asigurate medical să fie suportate din bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?