Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO: „Mihai Eminescu-Zbor și Infinit”, proiect al Centrului Județean de Excelență Vrancea

Andra Voicu, elevă a CNAIC și a CEX Vrancea:

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Centrul Județean de Excelență Vrancea a organizat proiectul intitulat ,,Mihai Eminescu-Zbor și Infinit. Prin momentele inedite pregătite în cadrul evenimentului, elevi din numeroase școli și licee l-au aniversat pe marele poet național, valorificând bogăția culturală pe care acesta a lăsat-o drept moștenire poporului român. Activitatea a fost organizată în mai multe etape, în fiecare dintre acestea fiind prezentate diferite dimensiuni ale creației lui Eminescu, care nu a fost limitată doar la spectrul literaturii, ci s-a manifestat și în alte domenii de interes pentru poet.

Prima parte a evenimentului a avut loc în dimineața zilei de 15 ianuarie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia, în foaierul căruia a fost organizată și o expoziție pe tema Zilei Naționale a Culturii, realizată de tineri talentați, coordonați de doamnele profesoare Elena Dumitru, Roliana Giuclea, Elena Manole și Pompilia Bărbosu.

Momentul omagial a început cu recitarea în limbi diferite a cunoscutelor poezii ale lui Mihai Eminescu. Astfel, elevi din școli gimnaziale din oraș, dar și elevi de liceu și-au încântat colegii și profesorii cu recitări în latină, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, greacă, și chiar daneză. De asemenea, pasiunea lui Eminescu pentru științele exacte a fost ilustrată de către micii matematicieni din CEX, care au demonstrat, prin transpunerea în limbaj matematic a celebrei poezii ,,Glossă”, că matematica pură este în esență poezie.

Activitatea aniversară a continuat la Biblioteca Județeană Vrancea ”D. Zamfirescu” din Focșani cu prezentările realizate de către elevii CEX și partenerii instituționali – Colegiul Național ”Al.I. Cuza” –, care, indiferent de disciplina școlară la care excelează, au reușit să-l regăsească pe Mihai Eminescu în studiile lor de cercetare. Cei din grupa de chimie au spart gheața și le-au arătat colegilor din public cum lumina, motiv prezent în nenumărate opere eminesciene, nu se regăsește doar în literatură, ci și în științele exacte. Elevii de la informatică i-au emoționat pe cei prezenți prin recitarea unor poezii ilustrative pentru creația lui Eminescu și au dezvăluit, totodată, tema de anul acesta a concursului de benzi desenate digitale WebToonCNU, ce se va desfășura în cursul acestui an școlar, susținuți fiind de interpretarea critică Eminescu-Brâncuși a elevilor filologi.

Momentul aniversar a continuat cu elevii de la Colegiul Național ”Al. I. Cuza”, care au ilustrat o parte mai puțin cunoscută a operelor lui Mihai Eminescu și au oferit o perspectivă originală asupra unor personalități istorice importante prezente în opera poetului, punând în lumină prețioase texte jurnalistice ale acestuia. La finalul evenimentului, lingviștii din grupele de limbă engleză și limbă latină au recitat poezii prin care au sensibilizat publicul, demonstrând celor prezenți valențele universale ale creației eminesciene. În paralel cu această activitate, elevii Colegiului Național ”Al. I. Cuza”, coordonați de doamnele profesoare de limba și literatură română, au desfășurat o activitate atractivă pentru cei prezenți, sub titlul generic ”Eminescu – valori eterne”.

Marți, 16 ianuarie, la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, au fost premiați și apreciați pentru talentul de care au dat dovadă elevii participanți la Concursul epistolar interjudețean ”Și tu citești scrisori din roase plicuri…”, la care au participat 140 de elevi din județele Vrancea, Galați, Iași și Vaslui

Activitatea a fost plină de substanță pentru toți cei prezenți, pentru care această sărbătoare a reprezentat un prilej de a celebra nu doar genialitatea lui Mihai Eminescu, ci și bogăția culturală a țării noastre.

 

N.R. O parte dintre fotografii provin de pe paginile de Facebook: Ateneul Popular „Mr.Gh.Pastia” Focsani, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?