Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Militar trimis în judecată pentru părăsirea locului accidentului, deși victima îl asigurase că e bine, ba chiar a dansat într-un spectacol a doua zi

Un cadru militar care lucrează la o unitate din Focșani a scăpat de orice probleme de natură penală, după ce a fost achitat în cazul unui incident rutier provocat în vara anului 2022. Militarul fusese trimis în judecată pentru părăsirea locului accidentului, însă în instanță s-a considerat că acesta nu încălcase legea. Cel puțin soluția de fond a fost în acest sens, sentința de achitare fiind pronunțată pe considerentul că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Accidentul rutier care l-a dus pe militarul în cauză în postura de inculpat a avut loc pe DN2 R, din direcția Dumitrești – Neculele, când bărbatul, aflat la volan, ar fi acroșat o adolescentă de 14 ani, care s-ar fi angajat în traversare prin loc nemarcat. Din acte rezulta că tânăra a suferit leziuni în urma impactului, însă soldatul ar fi părăsit locul accidentului fără a anunța organele de poliție. Astfel, în rechizitoriu s-a reținut că victima ar fi fost proiectată pe asfalt, însă inculpatul nu a recunoscut acest lucru.

De altfel, și adolescenta povestise că, după ce fusese lovită de mașină, a căzut la pământ și a resimțit o stare de amețeală cu pierderea cunoștinței, probabil, variantă susținută și de două martore. Cu toate acestea, atât inculpatul, cât și iubita sa, cu care era în mașină, au arătat că tânăra nici măcar nu se dezechilibrase și părea bine după impact, ba chiar a întrebat-o dacă și unde o doare sau dacă vrea să fie transportată la spital. Într-adevăr, fata nu mersese imediat la spital, explicând că a doua zi după accident avea un spectacol, așa că a preferat să participe la repetiția de dinainte.

Iar a doua zi, adolescenta chiar a participat la spectacolul de dans organizat cu ocazia unui festival local, de la eveniment fiind prezentate ca probe înregistrări audio – video din care rezulta că aceasta dansa pe scenă fără probleme. Iar după spectacol, adolescenta a mers totuși la spital, de unde i s-a eliberat un certificat medico-legal din care reieșea că avea o echimoză care necesita pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale de la data producerii. Cum informațiile erau contradictorii, în instanță s-a solicitat o expertiză, din care a reieșit că echimoza consemnată în certificatul medico-legal nu a necesitat zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Pe această bază, instanța a concluzionat că „noțiunea de accident cu victime nu poate îngloba și o simplă lovire care nu necesită zile de îngrijiri medicale” și că, „deși a existat un incident rutier în care au fost implicați inculpatul (…) și minora (…), leziunile traumatice suferite de aceasta din urmă nu au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare. Inculpatul a plecat de la locul accidentului, după ce a întrebat victima dacă dorește să o transporte la spital, iar victima a refuzat și a participat la repetiții, prin conduita sa aceasta sugerându-i inculpatului că nu a suferit leziuni traumatice.

(…) s-a deplasat la o unitate medicală la 48 de ore de la incident iar în intervalul respectiv a desfășurat activități solicitante fizic (dans popular). În acest context, instanța mai are în vedere că din probatoriul administrat în cauză rezultă că împreună cu victima s-au aflat și martorele (…), care au relatat cum au văzut victima că s-a ridicat de la locul impactului și s-a deplasat pe propriile-i picioare până la locul unde era amplasată scena, unde a performat la nivel de repetiție, fiind într-o stare fizică normală.

În situația dată, se apreciază întemeiată apărarea inculpatului formulată cu ocazia audierii în fața instanței de judecată, în sensul că acțiunea sa de a pleca de la locul accidentului fără încunoștințarea și încuviințarea organelor de poliție a fost determinată de conduita victimei, care l-a asigurat că se simte bine și nu a pățit nimic și deci nu se impune sesizarea organelor judiciare. În sprijinul aceluiași raționament stă și faptul că ulterior comiterii faptei, inculpatul nu s-a ascuns de organele de poliție, acesta fiind găsit telefonic. În acest context, se reține că (…) imediat după apelul primit de la organul de poliție, inculpatul militar a raportat la unitate implicarea sa în incidentul investigat”, reținea instanța în motivarea sentinței de achitare, conform rejust.ro.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?