Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

AMENZI pentru vrâncenii care nu își microcipează câinii și pisicile; peste 33 de mii de animale au fost vaccinate antirabic în Vrancea

Peste 33 mii de câini și pisici au fost vaccinați antirabic de medicii veterinari vrânceni în cadrul unei acțiuni derulate la finalul anului trecut de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea. În cadrul campaniei anuale de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor au fost vaccinați un număr de 31.539 câini și 1.816 pisici din Vrancea. Vaccinarea a fost realizată cu fondurile asigurate din bugetul anual al autorității sanitar veterinare. Campania a vizat câinii și pisicile cu vârste de peste 3 luni și face parte din strategia de prevenire, supraveghere, control și eradicare a acestei boli pe teritoriul României. Potrivit legislației sanitar veterinare, vaccinarea antirabică se face la animalele înregistrate, respectiv care sunt microcipate. Conform normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, câinii nou-născuți se identifică în primele 90 de zile de la fătare, însă înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice al acestora. Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau firme, au obligația identificării acestora prin microcipare, legislația românească și cea europeană din domeniu stabilind că „în scopul programelor de eradicare a infecției cu virusul rabic, vaccinarea antirabică trebuie efectuată doar pe animale de companie care sunt identificate”.

Refuzul de a înregistra și microcipa animalele constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. De asemenea, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic animalele la interval de cel mult 12 luni, riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei. „Acțiunea derulată de medicii veterinari de liberă practică din Vrancea a fost derulată în perioada octombrie – decembrie 2023. Nu au fost cazuri de refuz și nici nu au fost aplicate sancțiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea, Adrian Rădulescu.

În schimb, la Buzău, persoanele care au refuzat să achite între 25 și 40 de lei pentru microciparea animalelor de companie, ar putea să plătească amenzi de până la 1.200 de lei, a anunţat DSVSA Buzău, conform AGERPRES. În urma campaniei desfăşurate de medicii veterinari în județul vecin, doar jumătate dintre proprietari şi-au microcipat şi vaccinat animalele de companie. „Din efectivele catagrafiate la 1 ianuarie 2023, 68.000, în perioada septembrie – decembrie 2023, au fost vaccinaţi şi microcipaţi 34.800 de câini cu stăpân, în jur de 50%. Procentul se datorează faptului că stăpânii nu au vrut să îi microcipeze, neputând fi vaccinaţi. Microciparea se realizează în acelaşi timp cu vaccinarea. Vaccinarea este gratuită, iar microciparea costă între 25 şi 40 de lei, în funcţie de tariful fiecărui medic veterinar. Marea majoritate a proprietarilor au refuzat din lipsă de fonduri”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca. Prim urmare, persoanele care au refuzat microciparea animalelor de companie ar putea achita amenzi de până la 1.200 de lei. „În perioada următoare urmează să verificăm aceste refuzuri în teren, iar proprietarii ar putea fi sancţionaţi cu amenzi între 600 şi 1.200 de lei”, a mai precizat Iulian Moca, potrivit sursei citate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?