#podcast de Vrancea SPECIAL – „Moş Crăciun vizitează Focşaniul“

0
1084

         În decembrie 2014 publicam articolul pe care vă invit să îl citiți mai jos și pe care m-am gândit să îl reiau acum, fiindcă tot am luat binecuvenita pauză după 15 episoade din #podcastdeVrancea, cu invitați unul și unul. Acum, când sărbătoarea Crăciunului a trecut, iar petrecerea de Revelion e aproape, am zis să transfer într-un podcast special povestea scrisă și citită atunci, spre bucuria, sper, a copiilor, dar și a părinților, care pot avea câteva minute de liniște.

         Iată-l, așadar, invitat la podcast pe Moș Crăciun, și iată ce scriam în urmă cu 9 ani:

Totul a pornit de la o provocare. Ce-ar fi să scrii o carte, că tot vine Crăciunul… mi-au zis doi colegi, anul trecut (în 2013 – n.r.) prin octombrie. Tot pe atunci, fetița mea îmi punea multe întrebări legate de activitatea lui Moș Crăciun înainte de noaptea împărțirii cadourilor. Zis și făcut. Am început să bat tastatura, iar capitolele au ieșit unul după altul, pe măsură ce povesteam alături de copiii mei despre sărbătorile de iarnă și pe măsură ce repetam poeziile și cântecelele pentru serbarea de la grădiniță.
M-am gândit apoi că o carte pentru copii are musai nevoie de desene, așa că am apelat la talentata Roxana Cristian, care a făcut tot ceea ce i-am cerut, deși părea imposibil la început. A creat personaje pe care le-a integrat în fotografiile realizate de Ciprian Dumitru, a făcut paginația și coperta.
Dar poate că unii părinți nu au timp să le citească povestea copiilor ori poate ar vrea ca într-o călătorie lungă să o asculte în mașină… Să facem un audiobook! Așa că am vorbit cu Laura Breană, voluntar în cadrul Fundației „Cartea Călătoare”, și cu sprijinul președintelui fundației, Mircea Bucur, am înregistrat fiecare capitol în studioul de la Biblioteca Județeană, Secția pentru copii și tineret.
Am terminat totul la începutul lui decembrie și am început să mă interesez de costurile privind tipărirea. Din păcate, acestea au fost prea mari pentru bugetul meu. Anul ăsta am zis să testez puterea internetului. Toată lumea are telefoane inteligente, tablete, laptopuri și calculatoare. Totul e online. De ce nu și cartea mea…? Așa că (…) oricine poate citi sau poate asculta povestea lui Moș Crăciun și a aventurilor sale alături de copiii din Focșani.

„Moș Crăciun vizitează Focșaniul” este un proiect care își propune să promoveze municipiul Focșani, locuri precum Piața Unirii, Grădina Publică, Ateneul Popular, Parcul Schumann, etc., într-un limbaj accesibil copiilor și într-o poveste modernă, pe care ei o pot înțelege, cu personaje cu care se pot identifica. În același timp, acest proiect își propune educarea copiilor din Focșani pentru a mânca sănătos, a socializa mai mult, a petrece mai mult timp în aer liber.
Este o poveste inspirată de întâmplările din viața copiilor mei, ale colegilor lor, dar și ale copiilor colegilor, rudelor, vecinilor și prietenilor mei. Este semnată Lila Macaron, un nume ales de fetița mea, și, în format audio, include melodia „Din Vrancea, La mulți ani”, cântată de Madeline.

Cartea o puteți lectura accesând linkul http://issuu.com/carte6/docs/carte_m/1

Videoclipul, care include lectura integrală a poveștii, a fost realizat de colegul meu (de atunci – n.r.) George Mardare.

Lectură și/sau audiție plăcută!

Desigur, între timp, locurile de joacă ilustrate în carte au fost modernizate, tehnologia a evoluat, parenting-ul are noi direcții, iar mulți dintre copii sunt adolescenți/tineri, dar gândurile bune de la care am plecat în conceperea ei rămân. Sărbători cu pace și sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here