Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Finanțare europeană pentru ITI Microregiunea Țara Vrancei

„Microregiunea Țara Vrancei” a fost admisă pe lista Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) care vor primi finanțare europeană pentru realizarea unei strategii de dezvoltare teritorială integrată a localităților din această regiune. „Microregiunea Țara Vrancei” este realizată pe structura GAL-ului Țara Vrancei și a fost realizată la inițiativa acestuia. Alături de „Microregiunea Țara Vrancei” au mai fost admise și vor primi finanțare europeană ADI „Țara Silvaniei”, „Banatul montan, ținutul minelor”, „Sebeș – Vințu de Jos”, „Ţara de Sus”.

„Ca urmare a analizei răspunsurilor transmise în urma solicitărilor de clarificări a fost stabilită Lista finală a ITI selectate, aprobată prin decizia Comitetului pentru Coordonarea Investițiilor Teritoriale Integrate (CCITI) din data de 27 noiembrie 2023. Pe baza acestui rezultat, propunerile considerate admise primesc Avizul de oportunitate din partea CC ITI în ceea ce privește dezvoltarea / actualizarea unei strategii de dezvoltare teritorială integrată cu finanțare din Programul Asistență Tehnică (PoAT) 2021 – 2027”, se arată în comunicatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Investițiile Teritoriale Integrate reprezintă un instrument financiar nou introdus de Comisia Europeană pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. Aceasta presupune existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, a unei alocări dedicate din mai multe programe şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate.

„Microregiunea Țara Vrancei” se suprapune pe teritoriul Vrancei arhaice și are ca scop asigurarea echilibrului în dezvoltarea tuturor comunelor care fac parte din această microregiune, din punct de vedere economic, social, cultural și ecologic. Localitățile din acest ITI sunt cele din cadrul GAL Țara Vrancei

Printre prioritățile identificate pentru această regiune se numără îmbunătățirea economiei, care va asigura dezvoltarea mai echilibrată a localităților și va contribui la creșterea condițiilor de trai, va utiliza resursele locale și, prin crearea locurilor de muncă, va stimula întoarcerea acasă a persoanelor care au plecat la muncă în străinătate.

Un punct important este dezvoltarea și promovarea turismului local deoarece la acest moment nu există niciun program care să valorifice resursele și atracțiile naturale unice ale Vrancei arhaice. Pot fi dezvoltate facilități pentru activități sportive de vară și iarnă prin stabilirea unor noi circuite în zona montană a Țării Vrancei, prin dezvoltarea de noi puncte gastronomice locale, acreditarea spațiilor de cazare disponibile din gospodăriile locale, realizarea de spații pentru campare, amenajare de puncte de observație, marcarea traseelor turistice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?