Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Actorul britanic Joss Ackland a murit la vârsta de 95 de ani

Actorul britanic Joss Ackland a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani, a anunţat familia sa, relatează luni DPA/ PA Media. Actorul de teatru şi de cinema, cu o carieră de peste şapte decenii, a murit duminică, în locuinţa sa, înconjurat de rude, potrivit unui comunicat remis agenţiei de presă PA Media. El a jucat în sute de filme şi producţii de televiziune, în paralel având o cariera scenică „bogată şi diversă”, iar în 2001 a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) pentru serviciile aduse teatrului. „Cu vocea sa distinctă şi cu prezenţa sa impunătoare, Ackland a adus prin rolurile sale o intensitate şi o demnitate unice. Va rămâne în memorie drept unul dintre cei mai talentaţi şi iubiţi actori din Marea Britanie”, se arată în comunicat.

Actorul, totodată un „tată iubit”, a fost căsătorit timp de 51 de ani cu soţia sa, Rosemary, care a murit în 2002 din cauza unei boli a neuronilor motorii. Născut în 1928 în cartierul Ladbroke Grove din Londra, Joss Ackland a crescut în Kilburn, în nordul Londrei, împreună cu fratele său Paddy şi sora sa Barbara. Casa lui Ackland a ars la începutul anilor 1960, eveniment în timpul căruia Rosemary, însărcinată la acea vreme, a suferit o fractură la coloana vertebrală. Ea a reuşit să meargă din nou, însă familia lui Ackland a suferit o nouă tragedie când fiul său Paul a murit în urma unei supradoze de heroină, lucru pe care actorul a declarat că nu-l va uita niciodată.

Joss Ackland a lucrat cu numeroase trupe de teatru regionale, în cele din urmă alăturându-se Old Vic din Londra unde a jucat alături de nume cunoscute, precum Judi Dench şi Maggie Smith. Ackland a jucat în peste o sută de filme şi seriale TV, precum „White Mischief”, „Lethal Weapon 2” şi „The Hunt For Red October”. El a continuat să joace, în pofida vârstei înaintate, iar în 2002 a interpretat rolul mareşalului Zelentsov în thrillerul „K-19: The Widowmaker”, alături de actorul american Harrison Ford.

Printre cele mai recente apariţii ale sale se numără cele din miniseria TV „Pinocchio”, în 2009, filmul „Prisoners Of The Sun”, în 2013, şi „Fall Of An Empire: The Story Of Katherine Of Alexandria”, producţie numită şi „Decline Of An Empire”, în 2014. Ackland a lăsat în urma sa şapte copii, 34 de nepoţi şi 30 de strănepoţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?