Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

FOTO: Activități de prevenire a incendiilor la bisericile din satele Motnău și Lăstuni

Pompierii militari au desfășurat activități de informare preventivă în zone cu aglomerări de persoane pe parcursul ultimelor zile în scopul conștientizării cetățenilor cu privire la riscurile la care se supun, în cazul producerii unor situații de urgență generate de incendii la vegetație uscată, precum și pentru transmiterea măsurilor de prevenire specifice. Astfel, în intervalul 2 – 5 noiembrie a.c., pompieri militari din cadrul Detașamentului Focșani au desfășurat misiuni de patrulare și transmitere mesaje preînregistrate la nivelul comunei Dumitrești, în satele Roșcari, Poienița, Lăstuni, Tinoasa, Motnău, Trestia, Dumitrești și Dumitrești-Față.

De asemenea, inspectori de prevenire și voluntari ISU Vrancea au desfășurat acțiuni de informare preventivă a cetățenilor în spații cu aglomerări de persoane de pe raza UAT Dumitrești și Chiojdeni, la unități de cult – la finalul slujbelor religioase la bisericile din satele Motnău și Lăstuni, precum și la târgul din Dumbrăveni. Astfel, s-au purtat discuții cu cetățenii despre riscurile pe care le implică igienizarea prin ardere a resturilor vegetale și s-au transmis pliante cu recomandări specifice.

În ultima săptămână s-au înregistrat 13 intervenții pentru stingerea incendiilor la vegetație uscată, litieră și lizieră, iar 5 dintre acestea s-au extins și au produs pagube la nivelul fondului forestier. Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, iar în zonele afectate nu exista surse de alimentare cu apă. Consumul de resurse umane și materiale ce trebuie alocat pentru aceste intervenții este considerabil, iar pericolul ca flăcările să se extindă la bunurile cetățenilor este ridicat.

Reamintim cetățenilor că arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens. Pentru a nu ne confrunta cu astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, este necesară respectarea următoarele prevederi generale:

condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Biroul de presă al ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?