Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: Ziua Armatei, sărbătorită la Mausoleul Eroilor din Sud și la Teatrul Municipal

Militarii din Garnizoana Focșani au sărbătorit, ieri, Ziua Armatei României printr-o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane la Mausoleul Eroilor din Focșani și un spectacol de muzică militară organizat după amiaza la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Seara s-a încheiat cu o retragere cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani.

La evenimentul de dimineață, de la Mausoleul din Sud, au participat reprezentanți ai administrației publice locale și județene, cadre militare active, în rezervă şi retragere, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război, consilieri locali, șefi de instituții publice. La final, participanții au asistat la defilarea Gărzii de Onoare.

Comandantul Garnizoanei Focșani, colonel Daniel Condruz, a arătat că 25 octombrie, Ziua Armatei, este una dintre cele mai importante sărbători naționale prin care poporul român își omagiază armata, pe toți cei care astăzi, în ținută militară, sunt permanent la datorie. „Factor de echilibru și stabilitate în societate, Armata Română este instituția fundamentală care are ca sarcină principală apărarea intereselor vitale ale statului român. Ziua de astăzi este un moment de aducere aminte a faptelor eroice ale ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea ființei naționale și a gliei strămoșești, pentru libertatea și siguranța noastră”, a precizat comandantul Garnizoanei Focșani.

Prezent la eveniment, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a amintit semnificația zilei de 25 octombrie când, în urmă cu 79 de ani, odată cu eliberarea orașelor Carei și Satu Mare, ostașii români au adus la sânul Țării teritoriile ocupate prin nedreptul Dictat de la Viena. Astfel, data de 25 octombrie a devenit în mod normal Ziua Armatei Române, spre cinstirea eroismului și a jertfei celor care au smuls cu arma în mână și ultima bucată de pământ românesc de sub ocupaţia străină. „25 octombrie, Ziua Armatei Române, este una dintre cele mai importante sărbători naţionale, în care fiecare dintre noi omagiem faptele de vitejie ale militarilor noștri și îi salutăm pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent de strajă Patriei. Se cuvine să ne înclinăm în fața eroilor neamului şi veteranilor, cei care au înfruntat ororile războiului, dar mai ales să cinstim memoria celor care au plătit cu viața lor libertatea, unitatea şi integritatea Țării! Spre cinstea ei și mândria noastră, Armata Română continuă să acţioneze cu onoare, alături de aliaţi şi parteneri, pentru menţinerea păcii şi securităţii în cele mai dificile zone ale lumii.

Un motiv de mândrie în plus pentru noi este că, în acest context internațional mai mult decât complicat, în fruntea Ministerului Apărării Naționale este un focșănean de-al nostru, colegul și prietenul meu, ministrul Angel Tîlvăr, căruia îi urez multă putere de muncă și succes în continuare! Recunoștință veșnică eroilor! Dumnezeu să ocrotească Armata Română, România și pe români! Onoare și Patrie!”, a afirmat primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a arătat, în mesajul transmis ieri, că Armata României ocupă un loc special în inimile românilor. „Ziua Armatei este un moment de recunoaștere și apreciere pentru curajul și devotamentul oamenilor care slujesc țara noastră cu mândrie și acrificiu.Armata Română nu este doar o instituție militară, ci și o parte vitală a comunității noastre. Militarii sunt frații, surorile, părinții sau prietenii noștri. Ei sunt oameni obișnuiți, dar cu un angajament extraordinar față de patrie. În această zi specială, ar trebui să ne gândim nu doar la uniformele lor, ci și la inimile lor calde, la familiile lor și la sacrificiul pe care îl fac zi de zi pentru a ne oferi o viață în pace și siguranță. Aș dori să subliniez că Armata Română nu este doar o forță militară, ci și un pilon al solidarității și ajutorului în momente de nevoie. În timpul calamităților naturale sau al altor situații de urgență, militarii noștri sunt mereu acolo pentru a ne ajuta. Astăzi, arătăm aprecierea noastră tuturor militarilor și să ne amintim că, prin devotamentul lor, contribuie la menținerea păcii și a stabilității în țara noastră. Să continuăm să fim o națiune puternică și unită sub același drapel tricolor. La Mulți Ani, Armata Română! La mulți ani, bravi militari!”, arată prefectul Nicușor Halici.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a transmis un mesaj de felicitare pentru militarii Armatei României. „Astăzi, mai mult ca niciodată, simțim nevoia să fim recunoscători pentru sacrificiul ostașilor români din toamna anului 1944. Recunoștință veșnică soldaților care au eliberat teritoriul național! Armata rămâne unul dintre pilonii de bază ai neamului românesc. La mulți ani, Armatei Române”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Cătălin Toma.

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?