Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

VIDEO! Elevii, interesați de activitatea instanțelor: peste 200 de copii sunt așteptați astăzi la Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani, de Ziua Europeană a Justiției

Peste 200 de copii sunt așteptați astăzi să treacă pragul Tribunalului Vrancea și Judecătoriei Focșani, unii dintre ei cel mai probabil pentru prima dată, în cadrul Zilei Europene a Justiției. În această zi este organizat la nivelul instanțelor vrâncene un eveniment de tipul porților deschise, iar de această dată un număr record de elevi – prin profesorii lor – și-au anunțat intenția de a vizita instanțele din Focșani. Așa se face că vizitele au fost programate aproape pe tot parcursul zilei, începând cu ora 10.00 și până la ora 15.30, pentru ca toți cei care au anunțat în prealabil că vor participa la eveniment să poată fi introduși în atmosfera unei zile în instanță.
Potrivit președintelui Tribunalului Vrancea, judecătorul Dinu Jelea, fiecare vizită are două componente, „mai întâi, o discuție în sălile de judecată, între elevi și un grup din partea noastră, format din judecători și un grefier, apoi un mini-tur al instanței, în cadrul căruia un coleg de-al nostru le prezintă câteva departamente relevante, inclusiv un birou de judecător, de grefier, pentru a vedea condițiile de lucru. Iar după cum observați, condițiile sunt bune, chiar dacă nu avem un nou Palat de Justiție”. În sala de judecată, copiii au putut afla, pe înțelesul lor, câteva detalii despre procese și despre codurile care guvernează judecarea dosarelor, atât pe parte civilă, cât și penală. Însă gazdele i-au așteptat pe elevi și cu bomboane, mici surprize dulci.
Iar președintele tribunalului a subliniat că este o surpriză plăcută faptul că tot mai mulți elevi sunt interesați să participe la evenimentul organizat de instanța pe care o conduce. „Ne bucură, pentru că este o modalitate prin care pot să vadă ce se întâmplă direct aici, cât se poate vedea și cât se poate înțelege, pentru că vorbim despre copii, și nu sunt familiarizați cu activitatea unei instanțe. Cred că este o experiență utilă și pentru ei, pot vedea lucruri care să sperăm că îi vor atrage să urmeze o carieră juridică. Iar pentru noi este o ocazie de a face o activitate diferită, iar în prezența copiilor ne bucurăm întotdeauna”, a punctat judecătorul Dinu Jelea.
Printre primii vizitatori s-a numărat un grup de elevi de la Școala „Alexandru Vlahuță” din Focșani, respectiv de clasa a V-a, a VII-a și a VIII-a, însoțiți de profesorii lor – Liliana Foarfecă, Mihaela Taskiran, Valy Țăgănuș și Marian Găloiu. Și, cu atât mai interesantă a fost experiența pentru cei din clasa terminală a gimnaziului, dat fiind că, după cum a subliniat profesoara de română Liliana Foarfecă, unii dintre ei se gândesc ca, pe mai departe, să urmeze o carieră în drept. Alți elevi care sunt așteptați astăzi să intre în instanțe sunt din cadrul Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și Colegiului Național Unirea Focșani.

„Activitatea de azi a fost foarte benefică pentru elevii de 13 – 14 ani, deoarece se confruntă la școală și în societate cu diverse tentații, și în acest mod vor deveni mai responsabili. Chiar dacă la orele de Educație Socială le vorbesc despre răspunderea penală și despre celelalte obligații ce le revin, aflarea informațiilor direct de la domnii judecători are alt efect. De asemenea, cei ce își doresc o carieră în domeniul juridic au aflat acum informații care îi pot ajuta în alegerea profilului dorit”, ne-a spus Marian Găloiu, profesor de Educație Socială la Școala „Alexandru Vlahuță” din Focșani.

UPDATE! 

Într-un comunicat de presă al Tribunalului Vrancea se arată că „elevii și liceenii au avut posibilitatea să viziteze compartimentele instanțelor, dar și să discute în mod direct cu reprezentanții Tribunalului Vrancea și ai Judecătoriei Focșani. 12 judecători și 6 grefieri au prezentat modul de organizare a sistemului juridic român, au vorbit despre cum se desfășoară activitatea lor concretă și au evidențiat modalitățile de accedere în profesiile juridice. Discuțiile interactive au prilejuit inclusiv prezentarea pericolelor la care sunt supuse tinerele generații și a unor aspecte privind răspunderea minorilor. Exemplele din activitatea de judecată au suscitat un interes deosebit în rândul vizitatorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?