Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

VIDEO și FOTO! „Ziua Molului” la Colegiul Cuza din Focșani, sărbătorită cu activități diverse și atractive

Elevii cuzişti au sărbătorit vineri, ”Ziua Molului”, prin activităţi inedite și distractive care au pus în evidență chimia, fizica, biologia şi geografia, prin implicațiile acestora în viața cotidiană.
Elevii de la clasa a XI-a D care au organizat activitatea ”Chimia în bucate” și-au propus să atragă atenția asupra substanțelor nutritive din alimente. În laboratorul de chimie au fost puse în evidență proteinele, glucidele, acizii și alte substanțe care sunt prezente în hrana noastră de zi cu zi.
Reinterpretat după faimosul joc Monopoly, clasa a XI-a D a realizat a doua ediție a concursului MOLopoly, un joc ce solicită informațiile acumulate la orele de științe, într-un cadru non-formal, unde distracția este cheia succesului. Cine a avut poftă de chimie și dulciuri a participat la MOLopoly unde fiecare răspuns corect a fost premiat.
”MOLExpress” este o aventură plină de suspans și intrigă, în care participanții s-au lansat într-o captivantă vânătoare de comori, asemănătoare celebrei experiențe din Asia Express. Elevii de la clasa a XI-a D au organizat MOLExpress ca o cursă a inovației și a spiritului aventuros, în care participanții au fost nerăbdători să-și conducă echipa spre victorie. Elevii de la XI D au fost coordonaţi de domna profesoară de chimie, Alina Maiereanu, care le este şi dirigintă.

În cadrul aceleiaşi manifestări, doamna profesoară de chimie, Andreea Raluca Săndulescu, directoarea Colegiului Cuza a coordonat a doua ediție a concursului CNChimie, pentru elevii claselor de gimnaziu și ai clasei a IX-a, cu subiecte de chimie anorganică pe teme legate de structura atomului, numărul lui Avogadro, mol (molecula-gram). Molul este definit ca 6.02214076 × 10^23 entități elementare. Pornind de la acel 23.10. a fost stabilită și Ziua Internațională a Molului, zi pe care cuziştii au transformat-o într-o sărbătoare a chimiei în colegiu. Concursul CNChimie, a avut elevi organizatori de la clasele a IX-a A, a IX–a D, a X- a E. Elevii implicați au propus subiecte, au evaluat și au asistat elevii pe parcursul concursului, așa cum s-au remarcat elevii clasei a IX-a A: Răzvan Ene, Daria Ghibirdic, Ioana Pogorevici, Dodu Riccardo, Lăcătuș Aniela, Bădărău Cezar, Manolescu Dragoș, Alexandra Apostol, Liciu Denis, Andrei Miron, Buca Dragoș, Chiforeanu Elena, diriginte – doamna profesoară de fizică, Emilia Poll. Toți elevii au primit diplome de participare, iar premianții au primit cărți despre știință, experimente sau agende de lucru. S-au evidentiat elevii Cristea Sonia – Premiul I, Ciribașa Mattias – Premiul III, Vlăsceanu David – Premiul III, Constantin Luca – Mențiune, Rareș Bogdan – Mențiune, Pungă Oana – Premiul II, toți de la clasa a VIII-a, iar de la clasa a IX-a, Popa Maria, Coteţ Tudor – Premiul III, Marius Bogdan –  premiul III, Ștefania Elena – Mențiune, Florea Marius – Premiul I, Vlaicu M. – Premiul II.

Cei care au accceptat provocarea clasei a X-a D au participat la BioMOL Escape și GeoMOL Escape, activități la care au rezolvat puzzle-uri, au descifrat enigmele gândite de colegii lor și au efectuat experimente care le-au oferit coduri pentru a ieși din sală.

La ”ComiChimie” elevii pasionați de chimie de la clasa a X-a C au pus în evidență informațiile științifice în benzi desenate. Participanții au avut șansa să asculte și în același timp să vizioneze mai multe povesti, în care personaje sau diferite situații aparent ,,banale” prind viață într-un mod neașteptat. ComiChimie vă invită să participați și la un concurs captivant, unde fiecare poveste este unică, însă toate au un element comun și anume CHIMIA. Coordonatoarea activităţilor BioMol Escape, GeoMol şi ComiChimie a fost doamna profesoară Alina Maiereanu.

Elevii de la clasa a X-a C au organizat activitatea ”Superputerile fizicii” care a purtat participanții pe culmile fizicii energetice. Reportajele de televiziune oferite de elevii experți în domeniu și demonstrațiile ce au pus în evidență puterea fizicii în viața de zi cu zi, au fost urmate de un concurs cu premii dulci. Coordonatoarea acestora a fost doamna profesoară de fizică, Carmen Hîrnea.
La concursulCe spun chimiștii, realizat de elevi din clasa a X-a B, reprezentanții claselor a IX-a organizați au găsit răspunsurile corecte la o serie de întrebări legate implicațiile chimiei, iar cei mai buni au fost premiați de organizatori. Activitatea a fost coordonată de doamna profesoară Alina Maiereanu.

Au fost și elevi care s-au implicat in promovarea activității dedicate concursului, prin realizarea de afișe, pliante, au ornat biblioteca așa încât să se simtă sărbătoarea, au facut poze la toate activitățile desfșsurate în liceu cu ocazia Zilei Molului, pentru a le prezenta în noul număr al revistei colegiului «Oriunde, oricând, CNAIC : Revista cuziștilor», sub îndrumarea doamnei profesoare de limba română, Voicu Voicuța. Aceștia sunt Alexandra Pîrlea și Alex Mândru de la clasa a X-a E, diriginte prof. Opaiț Octavian.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?