Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: Bachus 2023. Trei zile cu evenimente dedicate viticultorilor vrânceni

Vrâncenii sunt invitați să participe la Festivalul Internațional al Viei și Vinului Vrancea – Bachus 2023, care își deschide porțile astăzi. Evenimentul se va desfășura în perioada 20 – 22 octombrie și este organizat de Consiliul Județean Vrancea. „Dragi prieteni și iubitori ai vinului și ai tradițiilor autentice, vă invităm să ne fiți alături în sărbătoarea podgoriei vrâncene! Să celebrăm împreună tradiția, pasiunea și excelența vinurilor vrâncene. Nu ratați ocazia de a degusta arome unice, a cunoaște meșteșugarii vinului și a ne bucura împreună de frumusețea culturii noastre vinicole. Ne vedem la Festivalul Viei și Vinului „Bachus” 2023”, se arată în mesajul invitație al administrației județene.

Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc astăzi, în Piața Unirii din Focșani, la ora 17.00, cu defilarea Alaiurilor Toamnei, manifestare aflată la a VIII-a ediție și care este dedicată liceelor și școlilor postliceale din județul Vrancea. Scopul acțiunii este de a promova ingeniozitatea tinerilor, manifestată prin reprezentări artistice ale momentului calendaristic, inspirate de emoțiile, culorile și belșugul toamnei, promovând tradiția vini-viticolă a vrâncenilor. La concurs s-au înscris 16 instituții școlare (licee și școli postliceale) care vor defila și reprezenta artistic tematica concursului, conform regulamentului de concurs.

Juriul concursului va aprecia originalitatea, creativitatea şi tematica alaiurilor prezente şi vor respecta Regulamentul concursului. Apoi, pe scena amplasată în Piața Unirii vor urca de la ora 18.00 artiști renumiți din care amintim pe Ion Paladi, Cornel Botgros, Andreeea Haisan, Paul Ananie, Oana Tomoioagă, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru, Surorile Oșoianu, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei și Provincialii. Spectacolul va fi prezentat de Iulian Tudor.

Manifestările vor continua sâmbătă, de la ora 14.00, cu Festivalul Concurs „Cântece de viță veche”. De la ora 18.00 vor urca pe scena din Piața Unirii Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Ro-Mania, Shift, Alb &Negru, Elena Gheorghe & Machedonii. Duminică vor urca pe scenă Veta Biriș, Angels, Bibi, Johny Romano, L.A. și Lora & Band. Sâmbătă și duminică evenimentele vor fi prezentate de Andrei Ștefănescu și Liviu Vârciu.

Manifestările dedicate Festivalului Bachus vor include Concursul Național de Vinuri, care va avea loc în sediul renovat al fostului Tribunal; expoziție de vinuri și Târgul meșterilor populari, în Piața Unirii; ateliere de creație pentru copii, între orele 12.00 – 17.00, la Galeriile de artă din Focșani; Drumul podgoriilor vrâncene pe bicicletă, sâmbătă, cu plecare de la ora 10.00, din Focșani.

Cele mai bune vinuri vor fi medaliate la Bachus 2023

În cadrul festivalului se va desfășura Concursul Național de Vinuri „BACHUS”, care este un prestigios eveniment de tradiție pentru județul Vrancea din domeniul vinicol. Evenimentul va avea loc în imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea, clădire de patrimoniu, și care a fost complet reabilitată de Consiliul Județean Vrancea. Concursul este deschis următoarelor categorii de produse viti-vinicole: vinuri, vinuri spumante, băuturi spirtoase și băuturi pe bază de vin, produse în conformitate cu reglementările UE.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Marile Medalii de Aur sau Medaliile de Aur (cu punctaj maxim pe fiecare categorie în parte) vor beneficia de o recunoaștere specială din partea Consiliului Județean Vrancea. Câștigătorii vor primi premii ce constau în plata costurilor pentru înscrierea și transmiterea probelor de vin ale companiilor câștigătoare la Concursul Mondial de Vinuri – Bruxelles din anul 2024.

Podgoriilor Vrâncene, promovate… pe bicicletă!

De asemenea, Consiliul Județean și Centrul Cultural Vrancea, în colaborare cu Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, organizează Concursul de interpretare a cântecului tradiţional, „Cântece de viță veche”, ediţia a XIV-a, 2023. Evenimentul va fi organizat la Focşani, în data de 21 octombrie 2023, de la ora 14.00, în Piața Unirii. La acest concurs vor participa 12 concurenți din județele Buzău, Brăila, Botoșani, Dolj, Iași, Mureș, Neamț, Vaslui și Vrancea. „Vă invităm la Concursul de interpretare a cântecului tradițional „Cântece de viță veche”. Scopul acestei manifestări constă în descoperirea de noi talente, promovarea lor şi punerea în valoare a cântecului tradiţional din diferite zone ale ţării. Vă așteptăm în Piața Unirii din Focșani, la un spectacol folcloric de înaltă ținută! Intrarea este liberă”, se arată în invitația organizatorilor.

Tot în cadrul festivalului va fi organizat evenimentul velo „Drumul Podgoriilor Vrâncene… pe bicicletă”, care are ca scop promovarea profilului oenologic al județului Vrancea în rândul comunității de cicliști din România. „În acest an reluăm tradiția organizării „Drumului podgoriilor vrâncene pe bicicletă”, cu scopul de a promova frumusețile naturale și cramele din podgoriile Cotești și Odobești, în cadrul Festivalului Viei și Vinului „Bachus” 2023.

Sâmbătă, 21 octombrie, dăm startul acestei aventuri de toamnă, la ora 10.00, în Piața Unirii din Focșani. Bicicliștii se pot bucura pe parcursul traseului de priveliști cu viță de vie ruginie și vor descoperi crame și case de vinuri de calitate. Traseul are 80 kilometri, o diferență de nivel de aproximativ 750 m și trece prin Focșani – Câmpineanca – Vârteșcoiu – Odobești – Jariștea – Beciu – Faraoane – Dălhăuți – Blidari – Cotești – Urechești – Blidari -Câmpineanca – Cîrligele – Focșani”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Târgul Naţional al Meşterilor Populari

În cadrul Festivalul Internațional al Viei și Vinului Vrancea – Bachus 2023, va avea loc şi Târgul Naţional al Meşterilor Populari, eveniment ce are scopul păstrării şi promovării tradiţiei româneşti. Desfășurat în perioada 20 – 22 octombrie 2023, târgul va reuni meșteri populari din țară și din județul Vrancea, cu standuri de prezentare diverse: instrumente populare, crestături populare, măști tradiționale, țesături și costume populare, bijuterii, ouă încondeiate, olărit și împletituri din nuiele.

Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea – Bachus reprezintă o oportunitate pentru producătorii autohtoni de a-şi expune şi promova produsele, precum şi pentru a dezbate probleme de interes comun privind viticultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?