Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi un apel către naţiunile şi organizaţiile „ostile” Israelului, între care a menţionat Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah din Liban, să nu profite de confruntarea dintre statul israelian şi gruparea islamistă Hamas şi să nu escaladeze conflictul, relatează EFE. „Situaţia din Orientul Mijlociu este acum foarte dificilă şi, bineînţeles, există întotdeauna riscul ca naţiunile sau organizaţiile ostile Israelului să încerce să profite de această situaţie. Este vorba, de exemplu, de organizaţii precum Hezbollah sau o ţară precum Iranul”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles. „Este un mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie”, a insistat el, adăugând că SUA au desfăşurat forţe militare în regiune pentru a preveni o escaladare.

Stoltenberg a subliniat că Israelul „are dreptul să se apere” şi că, pe măsură ce conflictul evoluează, „protecţia civililor” este „esenţială”. La reuniunea de joi a miniştrilor NATO, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a informat – prin teleconferinţă – pe aliaţi cu privire la „atacurile teroriste oribile ale Hamas împotriva Israelului şi la răspunsul în desfăşurare din partea Israelului”, a declarat Stoltenberg.

„Aliaţii au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate ale Hamas împotriva civililor şi au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a spus el, adăugând că o serie de aliaţi „au spus clar că acordă sprijin practic Israelului”.

Stoltenberg a subliniat că NATO, ca organizaţie, nu este „direct implicată” în războiul dintre Israel şi Hamas, dar a recunoscut că este „important” ca miniştrii din ţările membre să fi abordat astăzi situaţia din Israel şi teritoriile palestiniene. El a afirmat că ministrul israelian al apărării le-a arătat omologilor săi din NATO o înregistrare video „şocantă” care, potrivit spuselor sale, conţinea imagini „oribile” ale atacurilor din weekend şi ale victimelor. Secretarul general al NATO a spus că unele dintre aceste imagini au fost deja arătate publicului larg şi a adăugat că înregistrarea video a confirmat „brutalitatea atacurilor asupra civililor nevinovaţi”.

Ministrul israelian a explicat pe reţeaua X (fostă Twitter) că le-a „descris” aliaţilor „atrocităţile comise de Hamas împotriva copiilor, femeilor şi bătrânilor”, potrivit AFP.

„Pe măsură ce acest conflict evoluează, protecţia civililor este tot mai importantă. Este un aspect exprimat clar de către aliaţi. Există reguli ale războiului, se face apel la proporţionalitate, şi toate acestea au fost de asemenea subliniate de mulţi aliaţi, care în acelaşi timp au condamnat foarte clar atrocităţile brutale şi violenţele de care este responsabilă Hamas”, a declarat Jens Stoltenberg.

Preşedintele palestinian cere ”încetarea imediată a agresiunii”

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut joi „încetarea imediată a agresiunii” împotriva poporului palestinian, într-o primă declaraţie publică de la atacul lansat în urmă cu cinci zile de Hamas împotriva Israelului, care a ripostat cu bombardamente masive asupra Fâşiei Gaza, relatează AFP. În timpul unei întrevederi la Amman cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, „preşedintele Abbas a cerut încetarea imediată a agresiunii împotriva poporului palestinian” şi a respins „practicile care implică uciderea civililor sau maltratarea acestora în cele două tabere”, potrivit unui comunicat publicat de preşedinţia palestiniană. Regele Abdullah şi preşedintele Abbas au cerut, de asemenea, măsuri pentru a preveni o deteriorare a crizei în Fâşia Gaza şi au condamnat ceea ce ei au numit „pedepsirea colectivă” a palestinienilor de către Israel, relatează Reuters. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri au avertizat împotriva „creşterii violenţei şi a răspândirii acesteia”, pe măsură ce criza umanitară se agravează pe fondul campaniei intense de bombardamente asupra Fâşiei Gaza, ca replică la atacul devastator al Hamas în Israel.

Israel: Liderul opoziţiei acuză guvernul de ‘eşec de neiertat’

Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid a acuzat joi guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu de un „eşec de neiertat” pentru că nu a reuşit să prevină atacul comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas sâmbătă în Israel, informează France Presse. „Eşecul de sâmbătă este de neiertat”, a spus Lapid într-o alocuţie televizată, adăugând că el nu se va alătura guvernului de urgenţă anunţat cu o zi înainte de Netanyahu şi de rivalul său Benny Gantz. Explicând că este în favoarea unui „guvern de uniune naţională”, el a afirmat că nu vrea să se alăture acestui guvern cu „extremiştii”, citându-l pe Itamar Ben Gvir, ministrul securităţii publice, şeful formaţiunii de extremă dreaptă Forţa Evreiască, notează AFP. El a vorbit de asemenea despre „responsabilitatea” lui Netanyahu, considerând că „cel care provoacă un eşec nu îl poate repara”.

Parlamentul israelian a aprobat joi formarea unui guvern de urgenţă şi a unui cabinet de război cu 66 de voturi contra 4, în timpul unei sesiuni extraordinare transmise în direct, informează France Presse. Guvernul de urgenţă, anunţat cu o zi înainte de prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi rivalul său, Benny Gantz, va fi format din cinci noi miniştri din formaţiunea lui Gantz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?