Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

FOTO: Culinariada – concurs județean derulat de Colegiul ,,Valeriu D. Cotea” Focșani

Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” din Focșani a găzduit ediția a treia a concursului județean ,,Culinariada”, concurs derulat în cadrul proiectului educațional ,,Schimb de experiență pentru o mai bună pregătire practică în domeniul alimentației publice și industriei alimentare”, desfășurat în cadrul Colegiului Tehnic ,,Valeriu D. Cotea”, Focșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Vrancea. Elevii clasei a XII-a, calificarea ,,Tehnician în gastronomie”, au participat la o activitate interactivă de gastronomie sub îndrumarea profesorilor coordonatori director, prof. ing. Coman Nicolaie, prof. ing. Larisa Hărăbor, prof. ing. Elena Crăciun, prof. ing. Mariana Coșoreanu și a invitatului surpriză, CHEF George Manolache.

După un speech motivațional susținut de Chef George, în care acesta le-a descris elevilor lumea plină de mister a bucătăriei, despre experiențele trăite în nu mai puțin de 10 țări din lume, unde acesta a învățat foarte multe lucruri despre arta culinară, țări în care a gătit, a mâncat în cele mai mari restaurante din Dubai, Anglia, Italia, sau a testat mâncarea stradală din țări precum: Thailanda, Japonia etc., elevii au trecut la partea practică și au gătit alături de Chef, au pus întrebări legate de gastronomie, de preparatele folosite, de temperaturi, etc.

În cadrul concursului, elevii au aflat multe lucruri legate de gastronomie, au fost interesați de analiza alimentelor, de tehnologia alimentară, de tehnicile culinare, de microbiologie (o ramură foarte exploatată în zilele noastre datorită diverselor experimente cu fermentația, realizate de multe restaurante). „Cuvântul “culinar” este definit ca ceva legat, sau înrudit, cu gătitul și cu bucătăria. Englezii au un cuvânt foarte folositor, care în limba noastră nu există: “culinarian”, adică o persoană care lucrează în domeniul artei culinare, persoana care dă gust și culoare preparatelor sale. “Culinarianul” care lucrează în bucătărie este numit bucătar, sau chef, funcție de rangul și priceperea sa. Alți “culinarieni” sunt cei care lucrează în branșa restaurantelor de tot felul, sau cum li se spunea pe vremuri, unități de alimentație publică”, a declarat prof..ing. Larisa Hărăbor.

De asemenea, știm cu toții că dragostea trece prin… stomac! Așa spune o vorbă înțeleaptă de pe la noi! Și… nimic mai adevărat! Cine poate rezista în fața unui mese copioase, când papilele gustative îți transmit cele mai neastâmpărate semnale, iar gustul îți spune: ,,încearcă, nu mai sta!”, acestea au fost îndemnurile bucătarului Chef pe tot parcursul actului culinar, fapt pentru care la sfârșitul activității, toți elevii au mâncat din preparatele gătite chiar de ei. Tot el le-a explicat elevilor că: ,, Bucătăria este cu adevărat o artă, iar mâncatul – dacă-ți cunoști organismul și știi cât, cum și ce să-i oferi – este plăcere pură. Poate cea mai sinceră dragoste este cea pentru mâncare. Trăim într-o lume în care totul se schimbă cu o viteză amețitoare. Gusturile se schimbă și ele, la fel și preferințele oamenilor. Unii au devenit vegani, iar alții mărturisesc că se simt bine când consumă alimente diversificate, din culturi culinare naționale și internaționale. În toate formele ei, dacă știi să păstrezi un echilibru, mâncarea trebuie să fie o binecuvântare. Să poți să mănânci ceea ce-ți place, să gătești simplu și cu ingrediente sănătoase! Și dacă îți place să mănânci, dar nu stai bine la capitolul gătit – că, de, nu toți ne-am născut să fim bucătari-șefi – atunci să apelezi la ajutor, adică, la mine”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?